Friday, December 2, 2016

One Night Stand

One Night Stand

Aneb jak se s kocovinou k lásce (ne)dostat

Zvoní telefon, poslepu šátrám a beru do ruky, velmi opatrně si oči zvykají na světlo. SMS od kamaráda, píše cosi o včerejším večeru, pití a holkách, hlava mi to nebere. Pomalu se rozkoukávám. Kde to jsem, proč jsem nahý, proč mě k čertu tak moc bolí hlava? A hlavně, co to vedle mě leží v posteli za holku???

Takto podobně začíná malá textová andveturka od autorů Lucy Blundell a Dan Clemets ze studia Kinmoku. Ocitnete se v kůži správného teenagera, který prožil velmi bouřlivou noc, plnou alkoholu a večírků a s naprostou anamnézou se probouzíte s velkou bolestí hlavy a ještě větší nejistotou co se v tu noc stalo. A to je přesně to co musíte v této hře zjistit. V tom vám právě pomůže vaše velká neznámá, která se vedle vás právě probouzí. Hra kompletně textová z pera obou jmenovaných autorů, neuslyšíte zde jediné slůvko ani hlásku. Přesto že na začátku vás hra vlastně vede k tomu, že máte zjistit co jste vše v tu noc vyváděli, velmi rychle zjistíte, že to není váš jediný cíl. Ano, pokud se bude správně vyptávat a pečlivě pátrat, velkou odměnou vám bude i vytvoření láskyplného pouta mezi vámi a neznámou slečnou. Vše se odehrává v příjemných komiksových bublinách, kdy hned po pár větách pochopíte, kdy si mumláte něco pro sebe, nebo se s něžným pohlaví snažíte dopátrat pravdy. Texty jsou plné pocitů, nejistoty a ostychu. Přeci jenom se probouzíte nahý vedle neznáme ženy. Právě na texty jsou nejpevnějším základem hry. Jsou velmi pečlivě provázané a promyšlené a ne jedna bublina ve vás vyvolá vzpomínky na vaše první pokusy sbalit holku a na trapné momenty, když se to nedaří. Se svědomím a s pocity hráče si právě pohrává nejvíc a nejlépe umí brnkat na tuto strunu určité nostalgie a studu z obdob prvních lásek. Pro mladší hráče bych typoval to bude asi noční můra.
Samotná herní mechanika je rozdělena na dvě části. První je samotná konverzace s pěkně vypadající slečnou a snaha z ní dostat nějaké informace. Druhá část je fakticky standardní click and point systém, kdy vám slečna na pár minutek zmizí z dohledu a vy máte omezený čas ji trochu prozkoumat pokoj. Ne, netvrďte že jste nikdy nedělali. Finta je v tom, že aktivních předmětů je dost, ale vy máte omezený výběr. Nikdy neprozkoumáte vše, než se vaše možná budoucí partnerka vrátí. Fakta které jste zjistili můžete potom využít právě v konverzaci a budování vašeho vztahu. Co je důležité, hraje se tu velmi na vaši morálku. Slečně můžete klidně i lhát, nebo ji ne zrovna slušně odmítnout. Tím co se vám podaří zjistit, nebo kam ji svou lstí nasměrujete, můžete, ale i nemusíte v textových bublinách operovat tak, aby vám byla více a více nakloněna. Pokud budete dosti pozorná, asi vám neujde určitá skrytá reklama i na jejich další hry. Nebudu zde soudit, jestli je to v pořádku či ne, nechám čistě na vaši úvaze.

Velmi jednoduchá a střídmá grafika, vyvedená v pastelových barvách dodává hře určitý klid a jasnou tvář. Vše je ručně kresleno a naanimováno a hře to doslova svědčí. Od začátku jsou jasně definovány mechaniky a není zde fakticky možnost se někde zadrhnout, nebo něco přehlédnout.

Vše dobarvují jemné melodie spoluautora Dana Clemets, které vás nechávají v klidných tóninách proplouvat vámi tvořeným příběhem.

Na docela kratičkou hru, s nespěchajícím tempem, v klidu čtenými bublinami se jde ke konci dopracovat něco kolem 30-40 minut. Hra disponuje až 12 různými konci. To mi osobně přijde až zbytečné. Repetetivnost se tu dostaví již u čtvrté hraní. Pravdou je, že dohrát hru na nejlepší výsledek není vůbec lehké, a musíte se velmi dobře rozhodovat, jak se zachováte. A třeba právě ne čestně. Na oplátku se musí uznat, že autoři se nebáli jít i trochu do extrému, a pár konců je opravdu velmi zajímavých. Představa, že jsem sice u slečny nezabodoval, ale odcházím od ni v jejím spodním prádle je velmi provokujícím nápadem a i pár dalších vyvrcholení této malé seznamovací textovky nejsou všedními konci pokusů o láskyplné sblížení dvou lidí.

V dnešním závalu indie her asi moc vykukovat nebude. I v herních magazínech moc nezabodovala a její hodnocení je spíše podprůměrné. Jednoduchá textová adventura s trochu klišé nápadem hrajícím na vaše svědomí a okořeněná trochou erotiky a s více či méně lechtivějšími zakončeními. Na cestu do práce bych ji asi nedoporučil, ale na nějaké deštivé odpolední posezení v kavárně, nebo při čekání na rande na slepo může být zajímavým zpestřením. No i když... 


P.S. Pro muže hardcore hráče doporučuji hrát společně s vaší přítelkyní, tedy pokud ji máte. Volba některých vašich rozhodnutí může být potom opravdu velmi vzrušující.

Platformy: Windows, macOS, Linux
Rok vydání: 20. října 2016
Žánr: Simulator
Vydavatel: Kinmoku
Autor: Lucy Blundell, Dan Clemets
Hudba: Dan Clements

No comments:

Post a Comment