Friday, December 2, 2016

Hot Date

Hra Hot Date od Georga Batchelora je jednoduchý dating simulator, vydaný v roku 2015 pre platformy Winows, Linux a Mac OS. Jedná sa o simuláciu tzv. speed dating-u, nezvyčajné však je, že sa hráč neocitne na schôdzke s človekom, ale so psom, mopslíkom.
 Hra má krátky úvod, v ktorom sa dozvedáme meno vývojára a že hudobné spracovanie je od Levi Pack. Zaujímavé je, že keď sa po úvodných kreditoch ukáže titul hry, na obrazovke nie je žiaden pokyn na stlačenie klávesy na prejdenie do hry. (Áno, podarilo sa mi zhruba minútu sedieť pred titulnou stranou hry, čakajúc, že za niečo stane.) Po spustení si hráč sadá za stôl, oproti nemu už sedí jeho partner – spomínaný mopslík. Cieľ je jednoduchý: v priebehu troch minút sa pokúsiť spoznať a prípadne aj očariť aktuálneho spoločníka. Za celú hru sa pri stole vystrieda 7 mopslíkov.
Mechanika hry, aj jej grafické spracovanie sú veľmi jednoduché. Hoci sa pri stole vystrieda viacero osobností, všetky vyzerajú rovnako. Každá z nich je však iná, čo hráč veľmi ľahko spozoruje na základe ich odpovedí. Stretnutie začína vzájomným predstavením sa, tu hráč vpíše svoje meno. Už na základe prvej odpovedi sa hráčovi ukáže charakter jeho spoločníka. Odpovede sú rôzne, od milého „So cuute, that’s in my top three favourite names.“ až po urážlivé „Wow, what an incredibly lame name“. Pri takomto tipe človeka (teda vlastne psa) si treba opatrne vyberať, ktorú tému zvoliť. Psíci väčšinou prekypujú humorom, jedným z obľúbených vtipov je otázka „What do you call a loser?“, odpoveďou na ktorú je meno hráča. Reakciu si môžeme vyberať z viacerých možností, všetky však obsahujú rovnakú odpoveď: „Good one!“
Konverzácia sa vedie pomocou „rozbaľovania“ možností otázok, ktoré sú rozdelené do skupín „Are...“, „Do...“, „Would...“, „Have...“ a „What...“. Po prejdení na jednu z kategórií sa hráč dostane ku konkrétnejším otázkam, ako napríklad „Have you read the Catcher in the Rye?“ alebo „Do you have a bucket list?“ Na rýchlosť reakcií si treba dávať pozor, zdĺhavé vyberanie z možností mopslík rozhodne neocení. Rande môže dopadnúť všelijako, s partnerom sa hráč môže rozlúčiť so slovami „I never want to see you again“, v lepšom prípade mopslík na otázku „Let’s meet up again?“ odpovie súhlasne.
Postavy, s ktorými sa hráč stretne sú väčšinou cynické, sarkastické, prípadne sú na nich badateľné príznaky depresie. Jednoducho radosť s nimi diskutovať!
           Niektorým mopslíkom sebachvála nechýba

Na hre Hot Date ma zaujal fakt, že po celé trvanie hry sa hráč nedozvie, či je psom alebo človekom. Krása tejto hry spočíva v jej jednoduchosti, od ovládania až po grafiku a vtipné odpovede mopslíkov jej dávajú akési jedinečné čaro. Ako povedal nemecký komik Vicco von Bülow, "Žiť bez mopslíka sa dá. Ale tomuto životu chýba zmysel." Preto odporúčam snažiť sa partnera očariť, aby súhlasil s ďalšou schôdzkou. 

No comments:

Post a Comment