Friday, December 2, 2016

One Night Stand

One Night Stand je hra původně vytvořená pro NaNoRenO Game Jam. Je vytvořená v enginu RenPy, který se specializuje na snadné vytváření visuálních novel. Demo verze je pro Windows, Linux a macOS. Nyní na webu autora ale naleznete pouze placenou verzi za $2.99, která oproti „game jam“ verzi obsahuje více ukončení, novou hudbu, lepší animace a celkově mnohem více dokončený produkt. 


Z hlediska tématu se jedná o originální hru, kde si můžete si vyzkoušet jak zkušenost „na jednu noc“ vlastně vypadá, pokud jste nic takového nezažili. 
Jedná se o klikací adventuru, kde se ocitnete v kůži muže neznámého věku a snažíte se po krušné noci pití zjistit, kde vlastně jste. Probouzíte se po zadrnčení vašeho telefonu, kde se váš přítel ujišťuje, že jste v pořádku. Sice si nic nepamatujete, ale jste celý. Až poté, co se ještě polo-opilý snažíte nabít mobil, zjistíte, že vlastně nejste doma. Ležíte v neznámé posteli, v neznámém pokoji, s neznámou ženou.


Celé hra stojí na vašich rozhodnutích, které ovlivňují, jak váš kontakt s touto neznámou ženou skončí. Uvidíte se znovu nebo vás vyhodí na ulici?

Příběh se odehrává pouze v jedné místnosti a ovládá se pouze klikáním na různé možnosti dialogu a prozkoumávání předmětů válejících se po pokoji. Ne všechny předměty nějak vašemu kontaktu pomůžou, ale například po prozkoumávání kytary a gramofonu můžete později v konverzaci požádat o zahrání nějaké skladby. 


Staví se před vás ale i ne zrovna morální věci. Vzhledem k tomu, že si z minulého večera na nic nevzpomínáte, logicky si nepamatujete ani jméno oné neznámé ženy. Máte proto i možnost nahlédnout jak do její peněženky a zjistit nejenom její jméno, ale i třeba její věk, tak i nahlédnout do jejího počítače, kde lze vidět její počet přátel. Například zrovna počet přátel, který je naprosto nepodstatný, přidá jednu vtipnou, i když nemístnou, větu do závěrečného monologu, pokud vás vyhodí.

Krom toho se po pokoji válejí také části nejenom vašeho oblečení a pro rychlé ukončení hry, kdy vyběhnete z bytu (domu?) na ulici, je musíte logicky posbírat a obléct. Když už se vám ale podaří obléct, stejně rozhovor probíhá pořád na jednom místě, a to s vámi ležícího na posteli.

One Night Stand je podstatné hrát několikrát, abyste viděli všechny zakončení a jak už jsem zmiňoval, vyzkoušeli i věci které by se normálně dělat rozhodně neměli. Povzbuzuje vás k tomu hra samotná, když si sám pro sebe na konci myslíte: „Hmm, have I done the right thing?“.  Vzhledem k tomu, že je mířená na více procházení, najdete v nastavení možnost přeskakovat dialogy, abyste nemuseli číst pořád stejné věci dokola a snažili se najít nové. Žádný konec ale není ten správný, ani špatný. Záleží plně na vás, který konec se vám zdá jako správná volba a byl byste s ním spokojený.

I když je zde víc zakončení, osobně jsem se dost potom nudil. Rozhovory se nikterak výrazně nelišili a je to pořád to samé dokola. Místy příběh nedával smysl. Neznámá našemu protagonistovi řekne, že nechce, aby tato zkušenost byla jedinečná a skončila odchodem, ale i přesto, že uděláte všechno dobře a na konci zmíníte, že byste ji rádi viděli znovu, odbije vás s tím, že je to přece „one night stand“ a neměli byste v tom hledat něco hlubšího. Jsem si ale jistý, že tyto věci jsou v plné verzi už vyřešeny. Na začátku jsem zmínil, že si můžete vyzkoušet, jak vypadá zkušenost na jednu noc, ale některé dialogy jsou zbytečné přitažené za vlasy a místy vám bude chybět nedostatečná volnost ve výběru dialogů.

Po audiovisuální stránce jde o jednu z hezčích game jam her, které jsem viděl. Grafika je malovaná, ale zároveň dostatečně realistická. Na dimenzi ji také přidává takzvaný doodle/scribble efekt, který kresbami trošičku třepe. Animace jsou naprosto jednoduché a jedná se pouze o přechody s jedné nálady do druhé. Barev ve hře moc nenajdete, ale limitovaná paleta, kterou obsahuje je naprosto dostatečná a vzbuzuje unikátní atmosféru. Rozhovory nejsou namluvené, podle mého názoru je to ale dobře, hře by to spíš škodilo, než že by jí to přidalo na hodnotě. Hudbu vytvořil spoluautor hry Dan Clements, který krom toho také napsal všechny rozhovory.

Platformy: Windows, macOS, Linux
Rok vydání: 2016
Žánr: Simulator
Autor: Lucy Blundell/Dan Clemets
Hudba: Dan Clements


Tomáš Klohna - 456459

No comments:

Post a Comment