Friday, December 2, 2016

Hot Date (Simulátor rýchleho rande so sarkastickým ružovým mopslíkom v hlavnej úlohe)

Hot Date bola vytvorená v roku 2015 vtedy 22-ročným autorom Georom Batchelorom z Veľkej Británie vo vývojom prostredí Unity. Jedná sa o single-playerový simulátor rýchleho randenia so sarkastickým ružovým mopslíkom. Beží na operačných systémoch Windows, Linux a MAC OS a taktiež na mobilných zariadeniach značky Apple. Jedná sa o simulátor rýchleho rande so sarkastickým ružovým mopslíkom v hlavnej úlohe...

Asi tak by som jednou vetou zhrnula tento podarený titul. Po vizuálnej stránke je hra tvorená jednoduchým (a teraz veľmi populárnym) flat-designom. Autor nie náhodou použili výraznú ružovú farbu na tmavom pozadí a v kombinácií s veľkým bez-serifovým fontom je tento titul jednoducho neprehliadnuteľný.


Prečo práve mopslík?
Použitie samotného ružového mopslíka v kombinácií s názvom titulu taktiež nepovažujem za rozmar, ale za cielený prvok prilákať čo najviac najviac ľudí, čo koniec koncov zapôsobilo aj na mňa. Živým dôkazom je množstvo let’s play videí (videá, kde sa pozeráte na to, ako hru hrá niekto iný a sledujete jeho reakcie počas hrania) tejto hry, kde najpopulárnejšie má viac ako dva a pol milióna zhliadnutí. Okrem toho pohľad na mopslíka odľahčuje celkový dojem z hry a naznačuje, že sa hra nebude brať až tak vážne. Táto rasa je známa svojou sploštenou tvárou, vypúlenými očami, malým vzrastom a zvláštnymi, krochtavými zvukmi. Zaujímavým faktom je, že samotný vývojár hry je majiteľom takejto rasy psíka, čím sa celá otázka „prečo práve mopslík“ sama objasňuje.


Po prvý krát...
Pri prvom spustení hry vás privíta konfiguračné okno s parametrami, kde si môžete zvoliť kvalitu grafiky medzi GotNoGraphicCard, MildMood alebo ROMANCE. Ak si to váš stroj môže dovoliť, určite odporúčam tú tretiu variantu. Aj v tomto prípade sa teda potvrdzuje môj prvý dojem zo zhliadnutia screenshotu z hry, a teda že sa bude jednať o vtipný titul.
Keď si všetko dôkladne nadstavíte, spustí sa hra s oznámením, že sa bude jednať o „večer plný romantiky“, následne sa zobrazí meno autora a tvorcu hudby, ktorá dopĺňa „tú správnu atmosféru“ - hrajúcej od prvého spustenia hry počas celého dialógu so psom. (nesmie chýbať efekt padajúcich hviezd).
Ovládanie je intuitívne a jednoduché, hra počíta s tým, že naň hráč príde sám. V konfiguračnom okne sa taktiež nachádza výpis ovládacích kláves. Hra poskytuje jediný potrebný „hint“, kedy si máte „rozbaliť“ ponúkané otázky, ktoré kladenie mopslíkovi.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hot date game gif


O čom to vlastne je?
Hra simuluje rýchle rande v miestnosti s tlmeným svetlom, pri sviečkach za stolom oproti vám sedí ružový mopslík. Za mopslíkom sa na stene nachádzajú hodiny, ktoré odpočítavajú čas na jednotlivé schôdzky, ktorých koniec je oznámený zvukovým cinknutím. Po vypršaní času sa celá situácia zopakuje, opäť sa dívate na rovnakého ružového mopslíka a rande sa začína od začiatku. Celkovo sa vystrieda sedem ružových mopslíkov, s ktorými vediete trojminútové konverzácie.
Medzi jednotlivými animovanými mopslíkmi nie je po grafickej stránke absolútne žiadny rozdiel, čo pôsobí v prvom momente mätúco. Jediné, podľa čoho sa dá usúdiť, že sa jedná o iného mopslíka je, že sa jednoducho predstaví iným menom (niekedy mužským a niekedy ženským). Môže sa jednať o poukázanie na to, ako sú si jednotlivé pohlavia podobné. Graficky taktiež nie je nijako naznačené, kto sedí oproti mopslíkovi, či je to taktiež pes, muž, žena a pod. (asi sa logicky ráta s tým, že ste to proste vy, hráč – či už muž,žena, alebo pes J)
Tento prvok je síce mätúci, ale taktiež sympatický, keďže sa nesnaží rozlíšiť a sterotypizovať pohlavia a v podstate naznačuje, že je to aj tak úplne jedno – voľba pohlavia – či už ako hráča alebo pohlavia toho, s kým máte rande teda nie je dôležitá.

Pri hraní som si hovorila, prečo autor aspoň nezmenil jednotlivých mopslíkov, či už farebne, alebo s použitým nejakých rekvizít (napríklad klobúk, okuliare atď.). Jednalo sa o lenivosť vývojára alebo chcel poukázať na to, ako sa jednotlivý ľudia po čase zdajú úplne rovnaký?

Tak či onak je hra postavená na samotných dialógoch a vizuálna stránka nie je až tak dôležitá. Mops sa vám na začiatku najprv predstaví, na čo sa vás zakaždým opýta na meno. Je úplne jedno, čo počas hry na akúkoľvek otázku zadáte, hra generuje vždy náhodnú odpoveď a na priebeh rande nemáte žiaden vplyv. Je preto možné, že aj keď dostávate zakaždým negatívne a cynické odpovede a máte dojem, že to muselo dopadnúť naozaj zle, mopslík vás nakoniec prekvapí so súhlasom na ďalšie rande. Hra nemá žiaden príbehový charakter, otázky a odpovede k ničomu nevedú a nenaväzujú na seba, sú však vtipné a zaujímavé a máte chuť ich počas hry preskúmať, na čo počas siedmych rande máte dostatok času. Keďže hra nikam nevedie, môže to pôsobiť až trochu frustrujúco a hranie sa zdá zbytočné – samotné otázky a odpovede na ne sa v rámci aplikácie nehodnotia ani nezaznamenávajú. Jedine postoj mopslíka sa nemení, to znamená, že ak sa raz pri nejakej téme vyjadril negatívne, svoj postoj pri opakovaní tej istej otázky nemení.




Zhrnutie
Hra sa celkovo nesie vo veľmi satirickom duchu, povedala by som, že je cielená na mladých ľudí, keďže v nej nájdete skôr vychytralé, drzé dialógy s občasným použitím slangu. Vždy záleží od toho, akú „náladu“ má pri odpovedi váš mopslík. Sľubovanej romantiky sa nedočkáte, na hre je po hudbe najromantickejší animovaný svietnik vedľa psa, takže celá táto časť sa taktiež poníma veľmi cynicky a z hry som z nej dojem rande ako takého.
Hot Date na mňa pôsobí ako jednorázová senzácia, ktorá slúži na pobavenie, či už jednotlivca alebo skupiny priateľov. Taktiež vďaka mopslíkovi v sebe nesie potenciál virálneho subjektu – je možné, že po dohratí si ju už nikdy nezahráte, ale ukážete ju svojim priateľom alebo ju budete zdieľať na sociálnych sieťach pre pobavenie ostatných. Celkovo je najzábavnejším faktorom preskúmavanie rôznorodých a naozaj kreatívnych otázok a odpovedí. V tomto prípade by som sa teda rada dočkala aj pokračovania tohto titulu. 


Na záver prikladám trefnú definíciu slovného spojenia hot date z webu urbandictionary.com.












Autor: George Batchelor
Hudba: Levi Pack
Rok vydania: 2015
Žáner: dating simulator
Mód: Single player
Distribútor: itch.io
Platformy: Windows, Mac OS X, Linux, neskôr pre mobilné zariadenia: iPhone, iPad
Engine: Unity

No comments:

Post a Comment