Friday, December 2, 2016

Hot Date

Obr. 1.
Hot Date je hra, která by se dala zařadit do žánru „seznamovací hry“ nebo také „oddechovky“, či „simulace“. Je možné ji nainstalovat na většinu nejrozšířenějších platforem a díky nenáročnému charakteru hry, což se odráží na minimálních požadavcích na hardware, si ji tak můžete zahrát i na starších verzích operačních systémů stejně tak, jako na počítačích s malým výpočetním výkonem. Po nainstalování Vás uvítá okno s jednoduchým základním nastavením hry, kde máte možnost především nastavit rozlišení obrazovky a kvalitu grafiky, což se projeví například ve stínech ve hře a jelikož se jedná o hru spíše jednoduchou, tak po grafické stránce doporučuji nastavit, pokud to Váš systém umožňuje, maximum možného a dostat tak ze hry co možná nejvíc. Ve hře se neseznámíte s tím, jak se ovládá (jedná se o tak intuitivní hru, že každého napadne, jak se ovládá hned ze začátku) a ono ovládání, je zmíněno právě v onom úvodním okně (hra se ovládá základními klávesami např. šipkami a klávesou Enter a je možné je změnit). Stačí pak tedy vše potvrdit a můžete se vydat do seznamovacího kolotoče.
            Pakliže si myslíte, že na Vás čeká nějaký pohledný muž, či žena, tak jste na omylu. Pes. Randíte se psem. Popravdě mě to ani nevytrhlo, jelikož her, kde děláte mnohem šílenější věci je tolik, že hra v podstatě vůbec nenavozuje divný dojem. Až tedy v případě, že je vaše rande ovlivněno třetí osobou, tedy když Vás sleduje někdo potají za zády. Potom si možná uvědomíte absurditu celé situace a raději hru dohrajte někde v soukromí, bez zbytečných otázek :-) . Hra je ovšem velice krátká, což Vás může překvapit. Jedná se o hru, kde randíte se sedmi „Pugy“ a po skončení s touto aktivitou nastává i konec hry. Hodiny vám odměřují čas. Ten máte zhruba 3 minuty na každého potenciálního partnera a hra se tak stává svižnou a vychutnat si tak dlouhotrvající okamžik jen s jedním účastníkem v podstatě nemáte. Máte na výběr ze základních otázek jako Co, Když a podobně a vybíráte ze stejně palety otázek u všech partnerů. V podstatě si můžete zvolit, jak na hru „půjdete“. Můžete si jednoduše zvolit jaký typ a jakého „pavouka“ otázek zvolíte. Budete pokládat pořád všem ty stejné? Nebo uděláte nějakou zápletku? Je to jedno. Každý pes nějak reaguje a na otázky se stejně nějaké případné konkrétní a pro Vás zajímavé odpovědi nedozvíte. Přesně tak funguje „Speed Dating“, buď zaujmete, nebo nikoliv. Po skončení hry je ovšem škoda, že už nemáte možnost cokoliv dále dělat a i když Vaše randění dopadne dobře, tedy budete se chtít dále s partnerem vidět, stejně ho už neuvidíte (alespoň udělat si fotku na Facebook by bylo zábavnější). Je tedy na Vás co dál, můžete hru donekonečna opakovat to ano, ale hra se pak stává docela nudnou a asi spíš pak svádí k nesmyslnostem jako to, že si místo jména dáte něco úplně jiného a sledujete, jak se hra vyvíjí (někdy zábavně). Herní mechaniky a to jak hra funguje a jaký má cíl, odhalíte velice brzy a nemusíte ani čekat nějakou zápletku, která by hra posunula úplně jinam, i když jsem zkoušel klikat všude možně, nic skrytého se zkrátka odhalit nedá, jelikož není co. Co se designu týče hra je velice střídmá a jednoduchá. Intuitivní ovládání, tedy možnost volby textu, máte vždy na levé straně obrazovky a pohodlně si tak můžete vybírat z pavouka otázek, které máte dostupné.  Když nevíte, jak se máte v textu orientovat, jak s ním pracovat, objeví se šipka, která Vám pomůže dostat se na další úroveň textu. Nemůžete tedy nic zkazit.
Obr. 2.
Při zamyšlení, proč hra vůbec vznikla a jestli má nějaký skrytý význam, jež máme odhalit, jsem já úspěšný nebyl. Hru považuji zkrátka za formu zkrácení času a za relaxační záležitost, která by mohla být zajímavější při požití nějakého alkoholu a ponoření se do této absurdity. Randíte se psem. Budiž :-) Párkrát sice máte možnost něco vlastního kreativního vymyslet a napsat vlastní věc, ne pouze klikat na šipky, nicméně odpovědi jsou na stejné bázi. Raději si dejte pozor na to, ať neupadnete do melancholické nálady, stejně jako oni Mopslíci, jelikož i když se hra může někdy vyvíjet celkem pozitivně, onen závan melancholie a deprese je stále okolo. Zřejmě jsme já, ani Pug, ať už to byla žena, či muž, nebyli naladěni na stejnou „vlnu“.

Platformy: Microsoft Windows, Linux, MacOS
Rok vydání původní verze: 2015
Žánrové zařazení: Simulace
Jméno hlavního designéra: George Batchelor

Zdroje:
Obr. 1. By Source, Fair use, https://georgebatch.itch.io/hot-date
Obr. 2. By Source, Fair use, https://georgebatch.itch.io/hot-date

No comments:

Post a Comment