Thursday, December 1, 2016

Hot Date - analýza hry

Hot Date
Analýza hry


Stručné informace o hře
Videohra Hot Date spadá do herního žánru tzv. Dating simulátorů. Vydána byla v roce 2015 herním vývojářem Georgem Batchelorem, a to na platformy Windows, Mac OS X a Linux. Hudební doprovod ke hře zajistil Levi Pack. Nutno podotknout, že je hra tzv. freeware, tudíž je k dispozici z oficiálních stránek: https://georgebatch.itch.io/hot-date, na kterých máme ovšem možnost přispět tvůrcům libovolnou finanční částkou. Na oficiálních stránkách, které jsou designované ve stejném duchu jako hra samotná, se také setkáme s citacemi kritiků a stručným návodem na ovládání hry.

První spuštění hry
Poté, co stáhneme soubory hry do PC (velikost se liší dle platformy) a hru spustíme, setkáme se s konfigurační tabulkou, ve které máme možnost nastavit rozlišení, grafickou úroveň detailů (zde se ovšem nesetkáme s klasickým – low,medium,high atd., nicméně s možnostmi – GotNoGraphicsCard, Mild Mood a Romance) a také zde najdeme záložku s popisem ovládání.

První dojmy a herní mechaniky
Po zapnutí hry následují krátké titulky, které nás seznamují s tvůrcem hry a hudebního doprovodu (při opětovném hraní nelze bohužel tuto fázi nijak přeskočit). Následně mne zarazila jedna, dle mého názoru zásadní věc, a to, že zde nenalezneme klasické „press any key“ nebo „press enter“ pro pokračování. Neznalý uživatel by tedy mohl chvíli tápat. Po odenterování se přeneseme přímo do hry, kde se na nás dívá netypická postava – zvíře. Přesněji jde o bulldočka, který se nám slušně představí a zeptá se na naše jméno. Zde se setkáváme s první formou interakce, a to s přímým vepsáním písmen – jména. Jakmile zadáme námi zvolené jméno, bulldoček jej buď okomentuje optimisticky, nebo přidá ironickou poznámku (děje se náhodně). Následně je hráč vržen přímo do hry. Jak už to u žánru Dating simulátorů bývá, tak i jádro této hry stojí na volbě předem vymyšlených otázek a odpovědí. Nejde tedy o žádný příliš komplexní gameplay, ale velkou roli zde hraje faktor náhody při bulldočkových odpovědích. Na začátku se setkáme s klasickými otázkami typu: Kde jsi se narodil? Čím se živíš? Jaké jsou tvé koníčky? atd. Věty vybíráme pomocí šipek a potvrzujeme enterem. Jedinou výjimku tvoří pár odpovědí, na které můžeme jako hráč reagovat přímým vepsáním textu. Při první hře mne překvapilo zazvonění zvonku, které ukončovalo kolo hry, a to přesně po 3 minutách, což jsem nečekal. Následně nám hra přihraje dalšího psíka s jiným jménem. Situace se několikrát opakuje (přesněji 7x). To znamená, že se autor hry, George Batchelor, nechal inspirovat tzv. speed datingem, kdy se uchazeči o seznámení velmi rychle střídají a na vzájemné poznání mají jen krátkou dobu. Při hraní hry jsem narazil na opakování stejných odpovědí, a to dokonce i v řadě za sebou. Z toho usuzuji, že hra citelně využívá náhodné generování z přednastavených odpovědí, kterých ale příliš není. Výběr větší části otázek je založen na systému, ve kterém hráč zvolí jednu z vět, která je neukončená a za pomocí šipek následně zvolí její pokračování. Většinou se jedná o 5 až 6 možností. Díky tomu, že jedno kolo trvá pouhé 3 minuty, je prakticky nemožné, vyzkoušet všechny možnosti (celkem okolo 70). Právě proto je nutné opakované hraní, což ale při absenci příběhu a krátké herní době není příliš zarážející. Po uplynutí tří minut se můžeme ještě rozloučit, případně se bulldočka např. zeptat, zda-li by měl zájem o opakované setkání. Odpovědi na otázky jsou vcelku podařené a vtipné, i když se zde setkáme s hodně velkou dávkou sarkasmu a občas se mi odpovědi zdály dosti nemístné až urážející. To vše je ale velmi individuální. Po dohrání cca sedmi kol je hra u konce a objeví se závěrečné titulky. Nicméně mne velmi zaujalo, že od začátku nevíme, zda-li jsme člověk, zvíře, nebo přímo další bulldoček a dokonce ani to, jakého jsme pohlaví. A to i přesto, že bulldočci sedící před námi mají ženská i mužská jména.


Grafická a hudební stránka hry
Grafická stránka hry Hot Date je dle mého názoru, vcelku povedená. Animace je sice velmi jednoduchá a připomíná mi starší animované seriály, nicméně se k tématu hry váže dobře. Prostor, ve kterém se celá hra odehrává je laděn do zelené a hnědé barvy. Romantickou atmosféru umocňuje svícen se třemi svíčkami. Velmi se mě líbilo zpracování a fyzika jejich plamenů. U hnědého stolu nalezneme onoho bulldočka, který je vlastně alfou i omegou celé hry. Dále se v rohu nachází postarší lampa a nástěnný ciferník, na kterém zčásti můžeme kontrolovat čas, zbývající do konce kola. Mimika bulldočka se mění v závislosti na dané situaci, což mi přijde jako velké plus a umocňuje to tak celkový zážitek ze hry samotné. Interface vět a otázek je uspořádán velmi přehledně. Zvukový doprovod se nese ve znamení pomalé salónové hudby, kterou tvoří basová kytara, bubny a činely. Po delší době hraní, mi ale monotónní styl hudby přišel poněkud rušivý až otravný. Jedinými dalšími zvuky jsou zvonek při ukončení kola a zvukové efekty psacího stroje při postupném zobrazování písmen.

Závěr
Hra Hot Date na mne působí jako jednoduchá hříčka, která není určená pro náročné a zkušené hráče, nicméně dokáže na pár desítek minut zabavit. Atmosféra se k tomuto hernímu žánru velmi hodí a bulldočkova ironie dokáže vyvolat nejeden úsměv na hráčově tváři. Autor hry měl možná v úmyslu poukázat na průběh tzv. speed datingu, a proto zde zahrnul někdy až nelogické reakce na naše otázky. Osobně tento žánr her vůbec nevyhledávám, ale na Hot Date se dívám neutrálně a domnívám se, že se jedná o vcelku povedený počin. Když připočteme fakt, že je hra k dispozici zcela zdarma, nevidím důvod, proč ji nevyzkoušet.

David Bernard
449716


No comments:

Post a Comment