Thursday, December 8, 2011

Lady Popular - Stereotypní stereotyp je stereotypní

XS Software 2009 (PC)

Moje původní očekávání při načítání Lady Popular bylo naplněno skepsí, že se jedná jenom o další onlineovku určenou pro metodické zabíjení času založené na mikro transakcích. Zároveň jsem ale doufal, že se bude jednat o něco svěžejšího s nějakými zajímavými nápady, jelikož je hra určená dívkám a předpokládal jsem, že udržet pozornost dívky ne-hráče bude muset být docíleno jiným způsobem, než pouhým sběrem předmětů a zvyšování dovedností, úrovní a hodnocení v globálním žebříčku. Doufal jsem, že budu muset napsat do úvodníku, že veškeré názory jsou pouhé spekulace, neboť jsem ne-žena/dívka a motivace pro jednotlivé cíle vaší Lady v této onlineové společnosti buď nepochopím nebo pochopím špatně. Očekávání bylo naplněno přesně z poloviny.

Lady Popular je vysoce standartní browser-based online hra, kde nemusíte nic stahovat a instalovat, stačí se registrovat a můžete směle se svou Lady nakupovat, chodit do klubů, pracovat jako cukrářka, navštěvovat knihovnu, starat se o své mazlíčky a balit kluky. A znovu a znovu. Samozřejmě se zde nachází i banka, kde si Lady může za skutečné peníze pořídit diamanty, za které se dají pořídit nejdražší a nejvzácnější položky. Je nutné se starat o vaši Lady. Má hlad, žízeň, omezené množství energie, musí spát, být šťastná a v neposlední řadě je důležité dbát hygieny. Toto vše je možné vidět doslova u všech ostatních browserovek. (Bitefight, Gladiatus, Shakes & Fidget apod.) Samotné naplnění těchto mechanik sice dává perfektní smysl (Lady jde do knihovny si zvýšit IQ, aby mohla postoupit na lepší pracovní místo za účelem zakoupení těch bot, které si teď prostě nemůže dovolit), ale otázkou zůstává, kdy si člověk uvědomí zbytečnost jakéhokoli úsilí v těchto hrách.

Jediná originální mechanika na kterou jsem narazil bylo kontrolování váhy mé Lady. Ideální váhou je 57 Kg.Tancem, procházkou v parku a cvičením hubnete a kouskem chleba v samošce váhu zpět získáváte. Bohužel i zde se jedná o zklamání v rámci povrchnosti browserovek a jejich omezených mechanik (nebo možná zachování jednoduchosti pro nejširší možné masy). Nemusíte totiž dodržovat žádný pitný režim nebo mít nějaký řádný jídelníček, stačí po celém dní cvičení si dát hamburger a dva ledové čaje a máte hotovo (nejsem si jistý, jestli to takhle lze vést dlouhodobě, v řádu měsíců, s hrou jsem strávil jen pár dní). Alespoň že hra říká, že Lady nesmí moc hubnout ani tloustnout, jinak nebude šťastná. Ale to mi také z nějakého důvodu nezní v pořádku.

Těšil jsem se, jak mě tato hra rozohní, jak negativně ovlivňuje mladé dívky a dělá z nich 'blbky'. Samotným 'hraním' se však ukázalo, že se jedná o divoce průměrnou browserovku v růžovo-žlutém kabátku s tématikou stereotypní mladé dívky/ženy, jejiž hlavní motivace v životě jsou nakupování a schraňování oblečení a doplňků a co nejbohatší partner, který jí bude v jejich nákupech podporovat. Hra to není ani špatná ani dobrá, prostě je. A můžete si v ní zvýšit IQ na 1000 (Lady na levelu 1 disponuje IQ 60).

Jaroslav Kudrna (361317)

1 comment:

  1. Poznámka: Krátce jsem navštívil fóra Lady Popular, kvůli nefunkčnímu loginu a a obecné rozbitosti hry v Mozille a rád bych mimo analýzu doplnil, že toto fórum je mnohem destruktivnější, co se psychiky mladé dívky týče. V několika diskuzích ostatní (s nejvyšší pravděpodobností) dívky/ženy nabádali svoje kolegyně, aby se před chlapci/muži chovali jako slabí, nemotorní a neschopní jedinci. A také jediný člověk, který byl schopný odpovědět na otázku a podložit svoji odpověď patřičným argumentem byl muž (administrátor fóra a hry), ostatní dívky/ženy se držely jednoslabičných odpovědí ve fontu comic sans velikosti 26 v růžové barvě následovaných vícero emoticony. Po dobu mého hraní se mi nepovedlo zjistit, jestli se takto vyjadřovaly již před hraním Lady Popular nebo až potom.

    ReplyDelete