Thursday, December 8, 2011

The End


Hra The End vás postaví do role mladého chlapca (prípadne dievčaťa). Tvorba avatara vám ponúka široký sortiment rôznych osobitých úprav od farby vlasov až k zvláštnemu znameniu napr. Jazva na tvári. V priebehu úvodného tutorialu sa zároveň začne odvíjať príbeh, ktorý je prinajmenšom netradičný.

Na začiatku vaša postava zomrie. Nasleduje krátke uvítanie v „podsvetí“, a môžete sa vrhnúť do hry. Hra je rozdelená na tri svety, a tie sú rozdelené na daľšie podsvety. Mechanika hry je klasicky skákačková. Preskakovanie cez nebezpečné priepaste, zbieranie hviezdičiek a hľadanie kľúča k daľšej úrovni. K dispozícii je taktiež špeciálana „Light power“, ktorá vašej postave umožní premeniť tiene na pevné objekty, a pomôže jej v prekonávaní rôznych prekážok. Funguje však iba vtedy keď je postava v tieni. Keď postava nájde tzv. Kĺúč k poznaniu, musí ho použiť na odomknutie dvier, ktoré symbolizujú odpovede na otázky, ktoré sú prítomné v celej hre. Otázky sú hlboko filozofické a odpoveď na ne je nie vždy jednoduchá. Odpovedanie na otázky taktiež ovplyvní vašu hru. Na konci každého sveta vás čaká boss, u ktorého sa drasticky mení herná mechanika zo skákačky na logickú hru. Jedná sa o partičku „Deathcards“, teda kariet smrt. Karty sú šesťuholníkové, rozdelené na tri segmenty v ktorých sú čísla od 1 do 10. Cieľom minihry je obrátiť čo najviac súperových kariet na svoju farbu tým, že k ním priložíte svoju kartu s vyššou hodnotou ako má súper. Ak sa vám podarí bossa poraziť získate nejaký power-up, ktorý vám pomôže v daľších partiách kariet smrti, a bossov death object, v prípade prvého bossa helma. Jednoduchá a veľmi nákazlivá zábava.

Po grafickej stránke je hra veľmi pestrá na to že je to klasická browserová flashovka. Jediným negatívom pre mňa je trochu pomalý celkový flow hry. Nezaškodilo by keby animácie boli trochu rýchlejšie, najmä lezenie po rebríkoch sa mi zdá veľmi pomalé.

Po tematickej stránke sa hra drži konceptu skúmania vlastne mysľe tesne pred smrťou, resp. po smrti. Už spomínané filozofické otázky maju prinútiť hráča zamyslieť sa nad obsahom hry, a možno aj nad svojou osobnosťou.

Aby som to zhrnul, The End je jednoduchá a zábavná plošinovka, orientovaná skôr pre staršie publikum (keďže mladšie publikum ešte nemusí chápať filozofický kontext), ktorá zaujme dobrým spracovaním danej hernej tematiky, a taktiež ponúka hráčovi okrem zabavenia aj priestor na zamyslenie a aj určitú mieru sebareflexie.


Varovanie ministerstva zdravotníctva: Hra je prudko návyková.

Lukáš Pavúk (382559)

No comments:

Post a Comment