Tuesday, December 6, 2011

Proklikejte se studentským životem!



Vítejte na vysoké! Studentský život právě začíná. Čeká vás spousta poviností, otevírá se mnoho příležítostí, ale hlavně se bude pařit! Takhle by se dal charakterizovat herní počin britské společnosti Mousebreaker s názvem Student Sim. Jak je z titulu patrné, tvůrci nám nabízejí simulaci studentského života. No tedy, záleží, co si pod pojmem "studentský život" představíte. 

Student Sim začíná  personalizací vaší postavy. Zvolte raději mužské jméno. Hra je totiž, co se týká volby pohlaví, nekompromisní. Pokud jste chtěli být studentka, máte smůlu.  Pokračováním jsou talentové body.  Můžete si vytvořit krále večírků, šprta nebo obyčejně průměrného studenta. Pak je potřeba určit, který obor budete studovat. Ve skutečnosti, je to ale úplně jedno, protože tohle rozhodnutí nemá na hru vůbec žádný vliv. Jako poslední je třeba vybrat kamaráda pro vaše univerzitní dobrodružství. Na výběr máte poměrně širokou škálu dost specifických osobností, přičemž platí, že každá z nich pro vás znamená nějaké profity. Na druhou stranu vás ale také můžou stát peníze, odrazovat holky a další nepříliš příjemné věci.

Hraní samotné připomíná ze všeho nejvíc textové hry. S tím rozdílem, že nikde nic nepíšete, všechno ovládáte pouhým klikáním myši. Do prostředí, ve kterém se váš student pohybuje, se tedy vůbec nedostanete. Hra probíhá tak, že vám z velké části pouze přichází výsledky vašich rozhodnutí v podobě zpráv. 


A o co, že se vlastně máte snažit? Záleží na vás. Každý týden určujete, jestli se bude intenzivně věnovat studiu, navštěvovat ve velkém večírky nebo zvolíte zlatou střední cestu. Dále se musíte starat o to, co váš student jí, jak vypadá, jestli má uklizené v pokoji, nakupovat mu nové věci atd. Každou z těchto věcí můžete dělat na čtyřech různých úrovních. Ty se mezi sebou liší hlavně cenou a někdy také výsledkem. Na některých věcech, jako je například holič, se šetření nemusí zrovna vyplatit. To znamená, že pokud si chcete udržet určitý standart, je potřeba na to mít. Pokud se dostanete na mizinu, hra končí.                                    
Aby jste tomu předešli, můžete zkusit například brigádu striptéra nebo sázet na fotbal. Vaše rozhodnutí, které ve hře činíte, se promítají na stupnicích štěstí, zdraví, popularity a studijních výsledků. Samozřejmě, že se snažíte mít všechny co největší, ale to se postupem času ukáže být skoro nemožné. Docela zajímavé je zkouškové období. To se odehrává ve formě velice jednoduchých miniher, které zvládne opravdu každý. A je jedno, jestli jste celý semestr tvrdě dřeli nebo si užívali v klubech. 


Zcela samotnou kapitolu tvoří vaše vztahy s dívkami. Během hraní si časem uvědomíte, že to je přesně to hlavní, o co tady běží. Aby jste "skórovali" musíte dívku dostat nejdříve na kolej. To není ze začátku jednoduché, ale je rozhodně zábavné sledovat, jak se hra staví k procesu svádění. Musíte dokonale zkombinovat pití alkoholu, lichotky, vtipy a další taktiky, abyste dostali dívku k sobě. Stačí jeden špatný krok, tedy klik a rande končí katastrofou, což se samozřejmě podepíše na vaší stupnici štěstí. Pokud jste ale úspěšní a odvedete dívku k sobě, pořád to ještě není konec. Dívky jsou totiž neuvěřitelně povrchní a můžou vás po všem tom snažení odmítnout, jen kvůli tomu, že nemáte televizi. Pokud ale vše proběhne tak jak má, tak gratuluji, máte další bod ve statistice. 


Hra Student Sim rozhodně není simulací v pravém smyslu slova a ostatně se o to ani nesnaží. Je to směs nadsázky, ironie a možná také ztvárnění studentského života z pohledu veřejnosti. Nepřímo z nás všech dělá lenochy a alkoholiky. Na druhou stranu, je nutno přiznat, že uplný výmysl to není. Mě osobně hra docela bavila a párkrát rozesmála. Jsem přesvědčený, že každý, kdo se jí prokliká, přijde k závěru, že chce zkusit život vysokoškolského studenta také v reálu.

No comments:

Post a Comment