Sunday, December 11, 2011

Student Sim


        Již název hry Student Sim napovídá, že se bude jednat o hru tématicky blízkou studentskému prostředí. Každý z prvků hry odkazuje na reálné úskalí studentského života. Možná leckoho překvapí svou jednotvárností a nekonečnou délkou až k poslednímu semestru, ale věřím, že hlavní myšlenkou není vytvořit v hráči pocit uspokojení z dobré zábavy a herního požitku. Spíše bych od podobného titulu očekával, že nám bude chtít naznačit, jak stereotypní může být život studenta a upozornit na skutečnost, že v našem životě jsou potřeby, které musíme vykonávat ať už chceme nebo ne.
Hra svou jednotvárností prodlužuje vnímaný herní čas, proto se v posledních chvílích může zdát zdlouhavá, avšak k dostudování nebudete rozhodně potřebovat klikat déle jak deset až patnáct minut. Ve zmenšeném poměru tak vytváří obraz toho, jak rychle může plynout i reálný život. Doba na vysoké škole a mládí se může zdát dlouhé, ale ve skutečnosti je to pouhých pár let, po kterých se nestačíme ani ohlédnout.
Vezmu-li ovšem hru Student Sim jako hru a ne mediální poselství, musím zmínit její velmi jednoduchou koncepci založenou na několika proměnných. Hned na začátku hry je možnost volby z několika prvků, které by měli charakterizovat vaši postavu. Do jaké míry jsou tyto předvolené vlastnosti ovlivňující samotnou hru, je otázka. Osobně jsem vyzkoušel několik možností a myslím si, že nejdůležitější faktor, který hru ovlivňuje, je výběr studijního oboru, poté zapadnete do stálého scénáře procesů. Pravdou ovšem zůstává, že studenti různých oborů se významně odlišují i v reálném čase. Běžně na ulicích lze rozpoznat studenta filozofické fakulty od elektrotechnika atd. a s tím tvůrci pracují. Z mého pohledu je cílem hry a zároveň nejnáročnější částí, sbalit všech osm dostupných slečen, a to se může podařit pouze v případě výběru dobrého oboru. Postupem času začnou mít postavy žen nároky na Váš zevnějšek a neoholenému zarostlému „hippie“ se rozhodně nepodaří slečnu přemluvit, aby se objevila bez trička a prohodila pár sprostých vět.
Student Sim je hra pojatá spíše jako recese, čemuž nasvědčuje i nápis „Mousebreakers“ v názvu titulu. Těžko říci pro koho je tento titul určený, ale svou hratelností a zábavností se pro běžného uživatele může stát nástrojem jak zabít nějaký ten volný čas. Pro lidi, kteří v životě nemají nic na práci, řekl bych pravá volba. 

Lukáš Hynčica, 341665

No comments:

Post a Comment