Monday, December 12, 2011

American Dream – „I wanna be a bankster“

Jednou ráno se takhle vzbudíte a řeknete si, že je načase chytit příležitost za pačesy a rozmnožit svou sbírku portrétů Benjamina Franklina. Asi tak šestnáct set šedesát šestkrát. Jenže jak na to? Snadno! Na burze.

Hra American Dream představuje alegorickou simulaci světa burzovních žraloků. Její prostředí je poměrně jednoduché, skládající se ze dvou módu. Vašeho bytu a burzy. Tu představuje jednoduché rozhraní, kde obchodujete s komoditami pojmenovanými podle celebrit (Madona, Mr. T, Arnold …). Pohyby cen jsou poměrně dobře předvídatelné – co je jednou dole musí být někdy zase zpátky nahoře. Takže jediné co musíte dělat je levně nakupovat a draze prodávat. Cíl je jasný. Vydělat milion dolarů. Nyní však k bytu, který představuje (alespoň pro mě) nejzajímavější herní prvek. Zde máte možnost nakupovat stále nové a nové vybavení (od počátečního ikeáckého stylu až po ultimátní designové výstřelky), které vám značně vypomůže ve vašich machinacích. Když už totiž máte byt dostatečně luxusně zařízený, můžete začít pořádat opulentní večírky (jejich frekvence se postupně zvyšuje). Na těch vždycky nějaká ta celebrita ztropí skandál, což v příštím obchodování výrazně zvýší cenu jejich aktiv, která zanedlouho zase strmě klesnou. Takže s těmito informacemi z první ruky je získání milionu otázkou pár minut.

Lavelleova flashovka je satirickou kritikou dekadentní společnosti, kde je vše považováno za zboží. To je garancí úspěchu (bez luxusně zařízeného bytu, byste milion vydělávali sakra dlouho) a jediným pravým náboženstvím (bytový katalog je zobrazen jako „Holy Bible“). Tento záměr ještě podtrhuje pixelové grafické zpracování, ilustrující zprostředkovanost a tedy i odtržení, které coby milionář – aspirant zažíváte. Vše je strojové, chladně kalkulující a bez emocí. A poslední zbytky lidskosti které se zde objevují jsou deformované a nechutné (prostřihy z parties, prosycené sexem a drogami vypadají jako by je nakreslili chovanci Jedličkova ústavu). Někdo hře sice může vytýkat, že její mechanika vše značně zjednodušuje. Já si však myslím, že se jedná o dobrý autorský záměr, vytvářející povedenou alegorii systému, ve kterém žijeme - i když máte pocit, že jste pánem situace, musíte se chovat schématicky, podle určitých pravidel a nemáte jej šanci opustit.
361948

No comments:

Post a Comment