Thursday, December 8, 2011

The End

Hra The End je klasickou flashovou skákáčkou jakých jsou na internetu stovky a v samotném gameplay nenabízí nic nového.Nejvíce času při jejím hraní totiž strávíte překvapivě v menu.

Hra začíná zdánlivou smrtí vašeho avatara(vytvořeného v jednoduchém editoru ještě před začátkem hry) a následným ocitnutím se v jakémsi očistci.Ten je rozdělen do tří sekcí(tělo,mysl a duchovno) z nichž každá obsahuje šest levelů.Dohromady tedy osmnáct lokací ve kterých skáčete po plošinkách,občas vyřešíte "logický" problém(shodit kámen,zatáhnout za páku) a pro bodové bonusy sbíráte hvězdičky.K dispozici máte svoji speciální schopnost přeměnit stíny v levelu na pevné plošiny,kterou budete využívat při honu za bonusy,ale i při hádankách.Při procházení levely v každém z nich narazíte na klíč moudrosti,který je vždy doplněn citátem(většinou od někoho koho neznáte) vztahujícím se k otázce,která je vám položena na konci každého kola.Otázky se týkají života anebo smrti(např. Je důležité mít potomky? Darovali by jste po své smrti orgány? Chápou zvířata smrt? apod.) a to jak odpovíte(prosté YES/NO) ovlivní vaši pozici na grafu nazvaném "death dial".Po vaší odpovědi následuje souboj se strážcem určité sekce v jednoduché minihře Deathcards s třístěnými kameny a čísly,kterou navíc ovlivňují vámi získané power-upy.Z poraženého strážce vždy vypadne určitý objekt vztahující se k položené otázce(příklad : otázka-Věříte v osud?...předmět- tarotové karty) a jeho unikátní power-up.Naštěstí gameplay není jádrem The End,ale spíše takovou berličkou podpírající masivní naučně/poučnou databázi přístupnou z menu.

V něm máte přehledně uspořádány všechny vaše úspěchy,sesbírané trofeje,získané "death objects",ale hlavně je zde možnost nahlédnutí do jakéhosi grafu jménem "death dial", který je rozdělen na čtyři části(Mystic,Truth-teller,Awakener a Crusader),kde má každá část své myšlenkové představitele z řad známých i neznámých osobností(o všech si můžete poměrně kusé informace přečíst z menu).V grafu jsou zaneseny všechny vaše odpovědi a můžete tak porovnat ke kterému názoru kterého myslitele se sami přikláníte či naopak s kterým by jste si u kávy asi moc nepopovídali.Navíc jsou vaše odpovědi porovnávány s ostatními hráči což poskytuje celkem solidní feedback(hru můžete spojit i s vaším účtem na Facebooku).

Hra The End je filosofickou naučnou hrou,která k prezentaci svého cíle používá nepříliš povedenou stylizaci do podoby tuctové hopsačky,avšak určitou osobní hodnotu a hloubku dokáže nabídnout každému kdo s ní stráví chvíli času.

Vít Šiler, 322086

No comments:

Post a Comment