Wednesday, December 7, 2011

American Dream

Hra American Dream britského nezávislého vývojáře Stephena Lavelle začíná poslechem motivační audio kazety, ze které znějí pojmy jako "prosperita" a "moc", pojmy, které hlavnímu hrdinovi natolik učarují, že se rozhodne vydělat milion dolarů. Poté jsme vrženi do stereotypního koloběhu práce a nakupování a honba za penězi s počátečními 500 dolary může začít. Herní mechaniky jsou zde primitivní – veškeré akce provádíme kurzorovými šipkami a klávesou "z".

Pohybujete se mezi dvěma prostředími: vaším bytem, ve kterém jsou veškeré akce omezeny na nakupování nového nábytku a elektroniky z katalogu, a prací na burze, která je vyobrazena jako seznam komodit(pojmenovaných podle amerických celebrit osmdesátých let), do kterých můžete investovat. Stačí sledovat finanční vývoj jednotlivých položek a poté nakupovat levně a prodávat draze, jak vás hra sama navádí. Po vydělání několika tisíc a následném nakoupení nábytku z katalogu se u vás doma strhne párty(která je prezentována jako soubor jednoduchých obskurních obrázků), kde dostanete doporučení, které akcie nakoupit příští týden, jelikož jejich cena vyletí prudce vzhůru. Zároveň vám přijde nový katalog a vy máte možnost nakupovat modernější vybavení, abyste drželi krok s dobou.

Hra je plná satirických narážek na americký způsob život a konzumerismus. Již samotné omezení herního prostředí na práci a byt(vytěsnění veškerých dalších součástí normálního života) a odvíjení herního času(od výplaty k výplatě) je určitým vyobrazením amerického snu, ve kterém si díky tvrdé práci koupíte štěstí v podobě nejmodernějšího nábytku. Hra se sice dá dokončit i bez vybavování bytu, tím se ale herní prostředí prakticky zúží pouze na akciový trh. Vzhledem k jednoduchosti ovládání a herního principu se hra odvíjí velmi rychle, "nutí" vás neustále zběsile přepínat mezi nekonečným koloběhem práce a domova a střádat vydělané peníze.

Katalog se zbožím pro vybavení bytu je ironicky nazván "Bible" a po každém vykoupení vám přijde nový s poznámkou "všechno co vlastníte právě vyšlo z módy". Na vašem vlastním vkusu nezáleží(stejně jako na vaší identitě – ve hře nemáte avatara), jedině pokud půjdete s dobou a budete se držet nejnovější Bible, oslníte kolegy a budou se u vás pořádat večírky plné orgií s vaší manželkou a drogami.

Po vydělání vysněného milionu hra stroze končí s dodatkem "and you made it enjoying what you do". Dohrání American Dream nevzbuzuje v hráči pocit úspěchu z dokončení hry, spíše řadu otázek. Opravdu jsem si užíval bezduchý stereotyp vydělávání peněz a oslavy konzumního života? Opravdu chci vydělat milion dolarů?

Zbyněk Smíšek (400070)

No comments:

Post a Comment