Wednesday, December 7, 2011

American Dream

American Dream (Flash)
Increpare Games (2011)
Designer: Stephen Lavelle, Jasper Byrne, Tom Morgan-Jones

Táto jednoduchá hra, ktorá vznikla za spolupráce Stephena Lavella, Jaspera Byrna a Toma Morgan-Jonesa predstavuje satiru na súčasný konzumný spôsob života, ktorého náplňou je nezmyselná honba za bohatstvom pre vidinu šťastnejšieho života.
V úvode hry nás privíta motivačné intro, v ktorom sa ako mantra dokola opakujú slová wealth, prosperity, power. Tieto heslá motivujú hrdinu hry natoľko, že sa rozhodne zarobiť milión dolárov a tomuto snu podriadi celý svoj život.
Prevedenie hry je zámerne jednoduché Napriek tomu, že hra je z tohto roku, grafika vyzerá akoby patrila do ranných osemdesiatych rokov. Ovládanie je možné pomocou piatich kláves(šípky a Z pre akciu).
Herný svet sa obmedzuje iba na tri obrazovky(byt, cesta do práce a obchodovanie na burze), čas plynie skokmi po dňoch, podľa toho ako hráč chodí do práce. Okrem ústrednej postavy sa v hre nikto nevyskytuje, ani v byte ani v práci nestretneme ďalšieho človeka, dokonca aj byt sa vznáša akoby uprostred ničoho. Toto všetko iba umocňuje pocit prázdnoty, hráč sa má sústrediť iba na to podstatné - na zarobenie dostatočného balíku peňazí.
Na začiatku hry disponuje iba 500 dolármi a poloprázdnym bytom. Po chvíli hrania mu príde oznam, že všetko zariadenie, ktoré v byte má je nemoderné a zastarané. Názov nového katalógu nábytku, Holy Bible, zdôrazňuje glorifikáciu konzumu a spoločenského diktátu. Jednorazovým nákupom nového zariadenie sa nič nerieši, hráč musí nakupovať znova a znova a stále väčšie peňažné obnosy. Jednotlivé modely nakupovaných vecí sa od seba v podstate vôbec nelíšia. Pôsobí to ako nekonečný nákup tej istej veci stále dokola s cieľom uspokojiť okolie. Hra sa dá dohrať aj bez nákupov, tie však hráčovi otvárajú dvere do sveta večierkov, kde sa môže stretnúť s kolegami a dostať od nich tip ako lepšie zarobiť. Tieto párty sú jedinou príležitosťou ako sa stretnúť s inými postavami v hre.
Hlavnou časťou hry je simulátor obchodovania na burze. K dispozícii je niekoľko druhov akcií pomenovaných podľa slávnych osobností(Madona, Stalone, Blondie,...). V súlade s heslom „Buy low, sell high“ na burze nakupujeme a predávame akcie. Nenásytnosť v honbe za peniazmi je zdôraznená rýchlo blikajúcimi slovami „buy buy buy“ alebo „sell sell sell“, ktoré sa objavujú v momente kúpy alebo predaja akcií. Vysnívaný milión je možné zarobiť v pomerne krátkej dobe. Po dosiahnutí tejto čiastky však hra so slovami „And you made it enjoying what you do“ končí. Hráč si svoj ťažko zarobený milión nemôže ani nijak užiť. Napriek tomu, že hra je jednoduchá, priamočiara a jedná sa o očividnú satiru, dokáže na tú chvíľu prekvapivo dobre pobaviť.

No comments:

Post a Comment