Monday, December 5, 2011

"The End is just the beginning"

The End (2011)

Výrobce: ChannelFour/Preloaded
Genre: Plošinovka/Puzzle

Jak už titulek napovídá, The End se zabývá o konci, v tomto případě o smrti. Tato hra je zaměřena na mladé lidi, kteří si můžou zahrát hru, která se odlišuje nejen svým vizuálním pojetím od většiny ostatních flash her, ale hlavně tím, co nám hra nabízí a chce ukázat. Na začátku si vytvoříme naší postavičku, avatara. Můžeme ho upravovat pouze po vzhledové stránce, není zde možnost si upravovat jakkoliv naše vlastnosti ani fyzickou zdatnost. Postavě můžeme měnit barvu kůže, účes, tričko, obličej ale také můžeme přidat různé doplňky, které jsou extravagantní, ale dávají postavě určitou vyjímečnost. Ve výsledku ale vytvoříme prakticky vždy to stejné, teenage boy/girl v mírném indie stylu, tedy podobné těm, kteří hru hrají. Autoři se zde asi snažili, aby si každý hráč našel něco svého, což se jim poměrně povedlo, když vezmeme v potaz, kolik je zde možností“Hra samotná začíná s naší postavičkou, která po pár krocích zemře. Avšak pro nás to teprve začíná. Ocitneme se na plošině, která nám dává možnost vstoupit do tří různých světů a porazit jejich vládce. Světy mají název Tělo, Mysl a Duše. Největší odlišností těchto světů je jejich vizuální stránka, svět těla je celý v rudém odstínu a všude vidíme kameny, svět mysli je naopak plný zeleně a rostlin a svět duše je plný různých průzračných krystalů. Z mého pohledu se autoři snažili propojit vzhled světa s jeho názvem. Tělo je z krve a je pevné jako kámen, zato mysl je popínavá jako rostlina a nakonec duše je čirá jako krystal. Každý svět obsahuje 6 levelů. Úkolem levelu je se dostat na jeho druhou stranu, kde jsou dveře, které nás za pomocí klíče pustí dále, do další části hry. V tomto nám pomáhá speciální funkce proměnit se ve stín a tím pádem se dostat na místa, kam by jsme se normálně nedostali. V průběhu levelu jsou na checkpointech hesla různých osobností, která se nesou ve filozofickém duchu s tématem o smrti. Na konci je nám dána možnost odpovědět na otázku (např. Dokáže někdo pochopit, jaké je to být vámi, apod.) na kterou můžeme jednoduše odpovědět ano či ne. Díky vašim odpovědím se vytváří váš Death Diel profil. Zde vidíme, jaké známé osobnosti se podobáme a jaký typ člověka jsme. Po dosažení levelu se dostaneme do souboje s bossem. Jde o jednoduchou puzzle hru, kde máme třístranné karty a každá strana má své číslo. Pokud postavíme naší kartu k soupeřově kartě a naše má větší číslo, obrátíme její barvu na naši. Můžeme zde využívat různých taktických výhod, proto je hra poměrně zábavná. Po výhře dostaneme předmět, který se opět nějak odkazuje k názvu světa, ve kterém hrajeme (tělo a srdce, mysl a náramek přátelství, duše a tíha života). O každé z věcí si můžeme přečíst informace, stejně jako u osobností, kde se dočteme jejich životní hesla a něco z jejich historie.

Hra byla vytvořena pro vzdělávací britský kanál Channel 4. Je udělána tedy tak, aby se hráči, mladí lidé, zábavnou formou naučili o této stránce filozofie. O smrti a životě. Musíme si ale uvědomit, že tato hra je spíše zaměřena na ateisty, protože u náboženství je otázka o smrti a životě pevně dána. Nevím, jak velký úspěch tato hra v Anglii měla, ale z vlastní zkušenosti vím, že o otázce na konci levelu začnete přemýšlet a to je cíl, takže hra svůj účel plní.


Ještě něco málo o technické stránce. Vizuálně je The End na flash hru velmi nadprůměrná, velká pestrobarevnost prostředí nás ani po delší době hraní neomrzí a pokud ano, tak se většinou dostaneme do nového prostředí, které vypadá jinak. Větší potíže jsem měl s ovládáním, kde klávesa E aktivuje hru ve stínu, mezerník skákání, šipky klasicky pohyb do stran, šipka nahoru většinou shazovala nějaké kameny apod. Ovládání se mi ale zdálo ve hře pomalé, dost rychle nereagovalo, stejně tak i postava se pohybovala pomalu a při skoku se s ní špatně manipulovalo a pomalý byl i loading. Celkově The End na mě působil pozitivně. Jeho největší výhodou je prostředí a téma, kterému se moc her nevěnuje, čímž se stává tato hra vyjímečnou na poli flash her.

Ondřej Pojzl 399711

No comments:

Post a Comment