Wednesday, December 7, 2011

Lady Popular - simulátor pro nepopulární

XS Software (2010)
Lady Popular (PC)

Online hru Lady Popular lze popsat jako spojení herních mechanizmů ze série The Sims a dívčích hrátek s panenkami Barbie převedených do virtuálního prostředí. Hra je to vskutku rozsáhlá a určitým způsobem návyková, pokud se člověk nenechá odradit již prvotním přesycením informacemi a lehce zvrácenou logikou celé hry. Lady Popular je na první (i na druhý) pohled produktem určeným pro masy… Masy dívek a žen, které mají pravděpodobně až příliš mnoho času nazbyt.

Po úvodní registraci (která kupodivu nevyžaduje ověření emailové adresy) je nový uživatel postaven před pravděpodobně nejzábavnější úkol – tvorbu vlastní „Lady“ alias avatara. Při jeho (její) tvorbě je k dispozici vždy vcelku slušný počet možností, aby bylo dosaženo určité variability mezi jednotlivými postavami. Dále Vás hrou provází krátký tutoriál, který radí, jak úspěšně nakládat s virtuálním životem vaší Lady. To obnáší získávání virtuální měny na nákupy a platby, bodů, za které se zvyšuje úroveň avatara a udržování několika zaběhnutých ukazatelů spokojenosti vaší postavy (hlad, energie, radost atp.). Hned v úvodu je po hráči požadováno splnění několika úkolů k získání další úrovně, například nechat své postavě změnit účes, najít jí práci (na výběr je zprvu pouze kurz vaření, na kadeřnici nemáte zatím dostatečné IQ), pronajmout apartmán a jít koupit dva kusy oblečení z virtuálního obchodního centra. Co víc si do nového života přát. Po dosažení druhé úrovně hra pokračuje v decentním našeptávání formou dalších, stejně duchaplných úkolů.



Je to takový virtuální dům pro panenky. Pečujete o tu svou, oblékáte jí, zkrášlujete, vzděláváte, posíláte do práce, vybavujete apartmán, sháníte přítele atd. Možností je vskutku hodně a i po několika hodinách hraní stále objevujete nová zákoutí a nabídky fiktivního městečka vaší digitální barbie. Lady Popular se tak nějak snaží být simulátorem skutečného života… a místy se zdá, že to úplně nevychází. Mnoho každodenních činností je zde značně zjednodušeno, zatímco jiné malichernosti jsou objektem nejvyšší priority. Kdo by jen tušil, že taková sodovka sníží vaše IQ o 0,5 bodu. Ale nezoufejte, stačí 15-30min čtení v knihovně a máte jej zpět a i něco navíc! A jednoho dne z vaší Lady možná bude kadeřnice… Nebo květinářka… Nebo zubařka.

Nejdůležitější prvek hry je však nenápadně zahrnut již v názvu, Lady Popular. Celá tahle mašinérie se hraje online v prohlížeči, tudíž se přímo nabízí propojení se sociálními sítěmi a ostatními hráči v komunitě. K dispozici je herní fórum, plné diskutovaných příspěvků na téma oblečení, účesy, make-up atp. Zároveň je přímo do hry implementován jakýsi žebříček nejúspěšnějších postav (co se úrovně týče), obsahující jakéhosi hybrida profilu avatara a jeho majitelky. Stejně tak lze cizí postavu „Vyzvat“, přičemž se tato volba tváří vcelku násilnicky, avšak zatím jsem nedosáhla potřebné 5. úrovně, abych mohla tuto možnost vyzkoušet…


Pár upřímných slov závěrem – Lady Popular je hodně surrealistický (a růžový) simulátor skutečného života mladé ženy/dívky. Nenabízí dostatečnou věrohodnost realitě a naopak obsahuje příliš málo fikce, takže jako digitální hra je to titul poněkud neslaný, nemastný. Naopak o to víc obsahuje kombinací, možností a nabídek, že uživatel neví, co dřív a i později dělat a pokud má v plánu skutečně něčeho v této hře dosáhnout, měl by si rezervovat minimálně tři hodiny denně na spravování tohoto barbie absurdistánu. Pro dospívající dívky se spoustou volného času a nižší intelektuální výkonností vhodné.

No comments:

Post a Comment