Wednesday, December 7, 2011

The End - začiatok konca

Preloaded(2011) The End(PC)

The End je flashová skákacia adventúra. Ovládanie postavy je jednoduché, využívate len šípky, spacebar a klávesu E. Šípkami okrem chodenia robíte aj niektoré úkony (napr. lezenie po rebríku alebo vstup do dverí šípkou hore), spacebarom skáčete, a E používate jedinú schopnosť ku ktorej sa dostanem neskôr. Mechanika hry je veľmi jednoduchá, potrebujete zapojiť len trochu logiky, správneho načasovania a šikovnosti na to aby ste prekonali všetky prekážky.

Backround hlavnej postavy v hre nieje dôležitý, reprezentuje bežného človeka.

Po spustení hry The End, ešte predtým ako sa začne vaše dobrodružstvo, mate možnosť upraviť výzor vašej postavy/hlavného hrdinu podľa vlastných preferencii.
Na začiatku vášho príbehu, sa na vás počas prechádzky začne rútiť meteorit. V tej chvíli akoby sa čas zastavil a vy upadáte do iného sveta, (pravdepodobne len iného stavu vedomia pred smrťou). Je vám zdelené, že vaša cesta ku „koncu“ sa práve začala, a prinesie vám odhalenie svojho vnútra, seba samého.


V stave v ktorom sa nachádzate, sú tri
rôzne svety(body,mind a spirit world).
V každom svete je 6 levelov,ktorých splnením sa vám odomkne posledné s názvom The End. Podmienkou splnenia levelu je nájdenie „kľúča múdrosti“, ktorý vám zdelí nejakú myšlienku alebo výrok slávnej osobnosti(R.W. Emerson, A. Einstein a i.)

Až potom máte možnosť ukončiť level a to nájdením dvoch vedľa seba stojacich dverí (ANO/NIE) ktoré označujú vašu odpoveď na predloženú otázku. Výroky aj otázky sa týkajú smrti a života, a majú vplyv na formovanie vašej virtuálnej osobnosti, podľa toho ako odpoviete. Vplyv na vývoj samotnej hry to však nemá.

V leveloch riešite logické úlohy a prekonávate prekážky, na pomoc máte jednu schopnosť ktorú aktivujete klávesou E, a ktorou premeníte každý tieň na pevný povrch aby ste tak po ňom mohli bezpečne zdolať nejakú priepasť. Ak zomriete, hodí vás to na posledný checkpoint poprípade na začiatok kola. K dispozícii mate aj niekoľko achievementov a challengov, ktoré spočívajú hlavne vo vašej šikovnosti poradiť si s levelom za čo najkratší čas, alebo pozbieraním všetkých bonusových hviezdičiek, ktoré ovplyvnia vaše konečné skóre. Avšak vaše bodové skóre nieje v tejto hre skutočne dôležité, hlavným účelom hry je zoznámenie hráča s mnohými názormi slávnych ľudí na smrť, život poprípade posmrtný život, a zároveň možnosť vyformovania vlastného názoru na základe zodpovedaných otázok a spoznanie svojho vlastného vnútra.


Až ukončíte level, stretávate sa s jedným zo strážcov jednotlivých svetov (body,mind,world) podľa toho v ktorom sa nachádzate, aby vás vyzval na súboj v logickej hre, zvanej „deathcards“. Je to jednoduchá hra pri ktorej mate stanovený počet „kameňov“ s istými číselnými hodnotami, a musíte ich rozumne využiť tak aby ste na konci hry mali viac kameňov otočených vo svoj prospech, ako protivník. Na pomoc mate aj špeciálne schopnosti ktoré vám hru trochu uľahčia, avšak ich používanie nieje neobmedzene preto s nimi treba narábať rozumne. Po porážke protivníka od neho vyhrávate tzv. „death object“ jeden z 19 predmetov ktoré symbolizujú alebo majú nejaký súvis so smrťou alebo posmrtným životom, a ktoré majú v krátkosti popísanú ich históriu alebo legendy ktorými sú opradene, aby vás tak vzdelávali s rôznymi kultúrami a názormi na samotnú smrť, zároveň vás však podnecujú k samostatnému rozmýšľaniu.

Keď takto prejdete všetkých 19 levelov a zozbierate 19 predmetov, ste na konci svojej cesty a zistite svoj skutočný názor na smrť zaradením do jednej zo 4 kategórii človeka.
Keď ste takto vzdelaný, vraciate sa opäť na začiatok hry, kde sa na vás rutí meteorit, a hra konci tak že na vás meteorit spadne, čo očividne neprežijete.
Autorov zámer je jasný, smrť je prirodzená súčasť našich životov a preto je treba sa ňou zaoberať. Je to zdôraznené vo všetkých častiach hry, vyber žánru a mechaniky slúži len ako sprostredkovateľ týchto filozofických myšlienok, aby sme tak objavili naše „vnútorné ja“.

Koniec hry ja osobne chápem tak, že v momente kedy na človeka začne padať meteorit a ocitá sa tesne pred smrťou ktorej nemôže uniknúť, v tom krátkom momente zahodí všetko nedôležité za hlavu a plne precitne, aby si uvedomil aké je v skutočnosti jeho vnútro a aký ma postoj voči smrti ktorej teraz čelí. Tiež sa to dá symbolicky chápať ako keď niekomu „prebehne cely život pred očami“, čo je podľa mňa vyjadrené v tejto hre.

No comments:

Post a Comment