Monday, October 31, 2016

Dyna Blaster



Hudson Soft (1990)                    Dyna Blaster (PC Engine/TurboGrafx-16)




Táto hra má pre mňa veľmi veľkú nostalgickú hodnotu, pretože ako malý chlapec som strávil hodiny hrania v multiplayer móde so svojimi rovnako starými bratrancami a pamätám sa na množstvo hádok, ku ktorým táto hra viedla.
Ako dieťa ma na nej najviac bavilo, že ponúkala možnosť hrať až 5 hráčom naraz, čo bolo pri viac deťoch, ktoré nechceli čakať až na nich príde rad ideálne. Nehovoriac o tom, že keď som to hral s kamarátmi, ktorých som mohol zabiť bombou, bola to omnoho väčšia zábava.






Jedná sa o veľmi úspešnú hru, ktorej rôzne prevedenia sa vydávajú dodnes na platformy akými sú iOS a Android a vzniklo viac ako 70 rôznych variácií na túto hru. Táto hra bola prvý krát vydaná v roku 1983. Ja som si vybral na opis hru z roku 1990 a jedná sa o 2D akčnú arkádovku, ktorú mnohí môžu poznať taktiež pod názvom Bomberman (názov hry určenej pre americký trh). Hráč sa stáva postavou nazývanou White Bomberman a jeho cieľom je strategicky umiestniť bomby tak, aby dokázali zničiť príšery, ktoré sa ho pokúšajú zabiť. Po zabití všetkých nepriateľov sa následne otvorí brána do ďalšieho levelu. Hra je rozdelená do 8 úrovní, pričom každá táto úroveň má 8 levelov. Pri kladení bômb je treba klásť dôraz na správny okamih, keďže počet bômb ktoré môže hráč použiť je obmedzený a výbuch môže ublížiť nie len príšerám ale aj Bombermanovi. Okrem toho, dokáže výbuch bomby zničiť aj objekty, ktoré sú umiestnené v hre a ktoré môžu ukývať špeciálne bonusy, akými sú napríklad zrýchlenie pohybu Bombermana, väčší rozsah výbuchu poprípade väčšie množstvo bômb.



Keď som si asi po 15 rokoch znova zahral túto hru, musím povedať, že to vyvolalo veľký úsmev na mojej tvári. Musím sa priznať, že si z detstva vôbec nepamätám zápletku hry. No ak by som ju mal v skratke zhrnúť, jedná sa o to, že profesorovi, ktorý vynaliezol bombermanov, bola unesená dcéra. Tento únos má na svedomí Black Bomberman, ktorý je hlavným nepriateľom White Bombermana a taktiež finálnym “bossom” po ktorého porážke hráč zachránil dcéru a vyhral. 



Platformy:  PC Engine/TurboGrafx-16, Amiga, Atari ST, MS-DOS, X68000
Názov série: Bomberman
Rok vydania pôvodnej verzie: 1983
Žáner: akčná, strategická, arkáda
Dizajnér: Tsukasa Kuwahara
Zem výroby: Japonsko


Marek Bulla                  421 473

Simon, dimenzionální cestovatel, který se chce dostat domů

Adventuresoft Ltd. (1995]. Simon the Sorcerer II: The Lion, the Wizard and the Wardrobe. (Amiga, Android, DOS, iPad, iPhone, Macintosh, Windows).

Point and click adventura Simon the Sorcerer II sleduje příběh puberťáka Simona. Ten se díky skříni, která se objeví v jeho pokoji ocitne v jiné dimenzi před obchodem kouzelníka Calypso, který je unesen dříve než může pomoci Simonovi dostat se zpět do jeho světa.



Hra obsahuje nesčítelně odkazů na rozličná díla z literatury (Excalibur, Letopisy Narnie, Zlatovláska a tři medvědi, Princezna na hrášku aj.), odkazy na předchozí hru a metakomentáře, a prolomení čtvrté stěny není vzácné. Je napěchovaná humorem, od jednoduchých slovních hříček až po (dnes už spíše nekorektní) rasové stereotypy.




Platformy: Windows, DOS, Amiga, Macintosh, Android, iPad, iPhone
Rok vydání původní verze: 1995
Série: Simon the Sorcerer
Žánrové zařazení: Adventura (point and click)
Hlavní designer: Simon Woodroffe
Země výroby: Spojené království

Sunday, October 30, 2016

Fort Apocalypse. S vrtulníkem do podzemí a zas zpátky.


Synapse Software Corporation (1982). Fort Apocalypse. (Atari 8-bit).

Létat s vrtulníkem a zachraňovat lidi? Zároveň si trochu zastřílet na protivníky všech možných typů? A k tomu se podívat do podzemí? To všechno můžete zažít při dobývání pevnosti Apocalypse ve hře Fort Apocalypse.


Může se zdát, že toho na jednu hru musíte dělat trochu moc. Ale vždyť to všechno dává smysl! Zlí Kralthánci vzali rukojmí a schovali se s nimi do své obrovské podzemní pevnosti. Jedinou šancí zajatců jste vy, rychlý pilot v rychlém stroji při rychlé akci. Při cestě musíte dávat pozor na tanky a miny, nepřátelské vrtulníky, podzemní pasti, teleporty, ošemetné průlety a mnoho dalšího. Mise ale nekončí tím, že naberete unesené a zničíte jádro pevnosti. Ještě vás čeká dlouhá cesta zpět, která vůbec není snadná.


Vrtulník mimo směrů doleva a doprava může také stát na místě, jak by správný vrtulník měl umět. Musíte ale neustále dávat pozor na výšku, aby se i s vámi nerozbil o zem. Pokud levitujete na místě, můžete házet bomby, při aktivním letu střílíte ničivé rakety. Krásami nepřátelské pevnosti se dlouho kochat nemůžete, jinak by vám došlo palivo. Naštěstí funguje družba a tankovat lze i u nepřátel. Tedy když už v okolí žádní živí nejsou.


Autor Steve Hales popisuje, že nápad na tuto hru dostal ve snu. Sám to spojuje s událostmi let 1979–1981, kdy v Íránu došlo k únosu zaměstnanců americké ambasády a následnému neúspěšnému pokusu tyto lidi zachránit, právě pomocí vrtulníku. Je pikantní, že téma záchrany vrtulníkem o pár měsíců dříve zpracovala hra Choplifter. Hales ale tvrdí, že na hře pracoval již mnohem dříve, než Choplifter vyšel. Další podobnost se dá najít s arkádovými hrami Scramble (1981) a Super Cobra (1981). Devízou Fort Apocalypse je vybalancovaná obtížnost, která je mnohem přijatelnější, než například u zmíněné Super Cobry. Hales původně hru udělal těžší, naštěstí ale vyslyšel první hráče a náročnost snížil.


Záchranná mise do podzemí ve vrtulníku představuje zábavu a nostalgii. To první kvůli vyladěné hratelnosti, všechny nás bavilo hrát, bavilo nás ale i fandit (a varovat před přilétajícími vrtulníky na radaru). To druhé kvůli roku vydání (1982) a vzpomínkám na nahrávání her z kazeťáku osmibitového Atari.

Pozn.: Zpětně se neubráním dojmu, že hra mohla být ovlivněna i jiným zdrojem, a to slavným filmem Apocalypse Now z roku 1979. Vrtulníky, záchrana, velká a zlá nepřátelská pevnost… No, posuďte sami.

Platformy: Atari 8-bit, Commodore 64
Rok vydání: 1982
Žánr: Akční
Hlavní designér: Steve Hales

Leisure Suit Larry (1987)



Sierra On-Line (1987). Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards (DOS).


Jedny z mých nejkrásnějších vzpomínek na dětství jsou společné chvíle mého bratra a mě u počítače. Občas se stalo, že hrál zrovna některý z dílů Leisure Suit Larry, a já pak žalovala rodičům, že hraje hanbaté hry. Byl mi tehdy tento nehorázný „bonzácký“ čin vyčten přímo jimi. Na to jsem odvětila, že nežaluji, pouze informuji.

 

Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards je první díl z řady erotických adventur od firmy Sierra On-Line, dnes Sierra Entertainment, s hlavním hrdinou Larrym Lafferem. Postava malé výšky i charisma, Larry, nemá příliš velký úspěch u žen. Vaším úkolem je pomoci mu dobýt ženské srdce, a posléze i klín, několika vybraných obětí. Tedy pokud se dostanete přes úvodní kvíz na vyzkoušení vaší zletilosti.

Vzhledem k lechtivosti hry je takový test důležitý. Nynější hry už se ale podobně pečlivě nepřipravili, k přístupu stačí odkliknout tlačítko „ano“. A není divu. Otázky na americké prezidenty, herce a významy různých zkratek vám mohou jakožto Evropanovi mladší generace pomotat hlavu. Pokud se vám ale podaří, snad i s pomocí internetu, dokázat svou zletilost, může vám hra alespoň zpříjemnit večer. Sbírejte věci, improvizujte, hledejte, jak je využít. Naučte se, co vám v reálném životě pravděpodobně nezajistí úspěch u žen, nicméně vždy to můžete alespoň zkusit.

 


Tento díl byl grafických zpracováním úspěšné textové hry Softporn Adventure pro platformu Apple II z roku 1981. I přes mizernou reklamní kampaň se hra rychle stala hitem a nakonec byla vytvořena celá herní série.  Ovládána je pomocí klávesnice. Pohybujete s postavou šipkami. Je však stále z části textová, takže je nutné psát příkazy a promluvy do tmavého okénka dole. Později bylo Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards přepracováno pro další platformy s využitím Sierra's Creative Interpreter a hráči tak bylo umožněno ovládat hru myší. 

 



Platformy: Amiga, Apple II, Apple IIgs, Atari ST, DOS, Macintosh, TRS-80 CoCo
Rok vydání: 1987
Série: Leisure Suit Larry
Žánr: Adventura
Hlavní designér: Al Lowe
Země výroby: USA


Kristýna Klazarová, učo 450430