Thursday, October 20, 2016

Quest for Glory: So You Want to Be a Hero

Sierra On-Line (1989).  Hero’s Quest: So You Want to Be a Hero. (MS-DOS, Amiga, Atari ST, PC-98)

Pôvodne nazvaná Hero’s Quest: So You Want to Be a Hero, názov bol v neskorších vydaniach zmenený kvôli problémom s ochrannou známkou na výraz HeroQuest, čo bola stolová hra vydaná v roku 1992, hra je prvou v sérii hier Quest for Glory.

Prvá verzia Quest for Glory bola vydaná v roku 1989, jej remake už v roku 1992. Šlo o hybrid adventúry a RPG. V pôvodnej hre hráč zadával príkazy na klávesnici, do konzoly písal príkazy ako „ask about baron“, „climb“ alebo „get apple“., druhá verzia mala vylepšenú grafiku a ovládala sa myšou. 

Hráč si na začiatku hry vyberie rolu čarodejníka, bojovníka alebo zlodeja. Každá postava má rozdielne štatistiky a výber ovplyvňuje aj možnosti, ako postupovať v hre. Nie všetky jej časti sú totiž prístupné všetkým postavám a niektoré NPC na hráča reagujú v závislosti na jeho povolaní. 

Príbeh sa odohráva v mestečku Spielburg, doslova „Herné mesto“. Hlavná postava doň prichádza v čase, keď okolitá krajina aj s vládcom Spielburgu, barónom, prekliata Babou Yagou. Hráč musí nasledovať proroctvo, zachrániť krajinu, baróna a jeho stratené deti a na záver aj odohnať Babu Yagu. Hra pozostáva z explorácie krajiny, riešenia hádaniek a súbojov a vynikala svojim humorom. Aj keď je hra ovplyvnená výberom povolania, hráč nie je nútený jednotlivé situácie riešiť iba jedným spôsobom. Keď potrebuje získať hniezdo zo stromu, môže na strom vyliezť (ideálne pre zlodeja), zhodiť hniezdo kameňom (pre bojovníka), či si ho privolať kúzlom (čarodejník). V závislosti na atribútoch však žiadna z týchto možností nie je vylúčená pre žiadnu z postáv. Hlavná postava musí jesť a oddychovať, vo svete sa strieda deň a noc Tu sa naplno prejavujú rysy RPG v inak obyčajnej adventúre. 

Hru vydala spoločnosť Sierra On-Line (v tom čase známa svojimi adventúrami ako King’s Quest, Space Quest, Police Quest či Leisure Suit Larry), hlavnou dizajnérkou bola Lori Ann Cole spolu s jej manželom, Coreym Coleom. 

Platformy: MS-DOS, Amiga, Atari ST, PC-98
Roky vydania: 1989
Séria: Quest for Glory
Žáner: adventúra/RPG
Hlavný dizajnér: Lori Annd Cole, Corey Cole
Krajina výroby: USA

No comments:

Post a Comment