Thursday, October 20, 2016

NBA Jam

Midway Games, Inc. (1993). NBA Jam. (SNES)

Ball is love, ball is life.

V roce 1994 bylo NBA Jam  prohlášeno za nejvýdělečnější arkádovou hru všech dob. Nemůžeme se divit, basketball se těší jak v Americe tak v Japonsku obrovské popularitě. A jelikož jsou tyto dvě země takovými nekorunovanými královnami v oblasti arkádových her, máme nápovědu proč byly prodeje takové jaké byly.

Další nápovědou by mohlo být i to, že se jednalo o první hru s licencovanými a reálnými hráči z NBA. Mohli jste hrát za legendy basketballu ze sezón 92-93 a 93-94.  Přidejme k tomu všemu ještě to, že se tahle hra neobtěžuje s aplikací pravidel, a to jak basketbalových, které by zbytečně zdržovaly všechnu zábavu, tak fyzikálních. Při rozskoku na začátku hry skočí hráči jenom dvojnásobek svojí výšky. Na dunk je však potřeba se pořádně rozběhnout, asi aby jste nabrali vzduch, když skáčete pomalu až mimo naši atmosféru. Zase potom dává smysl, že míč při následném zarvání do koše hoří.


Poslední perličkou je možnost hrát za různé speciální postavy po zadání kódů. Například můžeme uvést maskota týmu Charlotte Hornets Hugo (velký modrý sršeň) a nebo samotného Billa Clintona (ano myslím amerického prezidenta).


Tímhle vším nám vzniká naprostý herní poklad. A to hlavně když ke konzoli či automatu přítáhneme kamaráda.

Jednou z mála chyb na kráse této hry byla absence legendárního MJ (Michael Jordan ne Michael Jackson i když ten by byl téže skvělý), na toho totiž vývojáři nedostali práva.

Platformy: Arcade, Game Boy, Game Gear, Genesis, SEGA CD, SNES
Rok vydání: 1993
Žánr: Sportovní, Arcáda
Hlavní designer a programátor: Mark Turmell
Země vydání: USA

No comments:

Post a Comment