Wednesday, October 26, 2016

Gobliiins

Coktel Vision (1991). Gobliiins (MS-DOS).


Gobliiins je prvým titulom so série puzzle advetnrue hier vydaných Cocktel Vision. Spája prvky point-and-click, adventure a puzzle hier. Hráč má za úlohu vyriešiť puzzle na danej obrazovke aby mohol pokračovať ďalej a to za pomoci troch postáv s unikátnymi schopnosťami. Prvý z goblinov používa svoju silu na interakciu s okolím, druhý dokáže brať rôzne predmety a používať ich a tretí používa kúzla aby dokázal zmeniť svoje okolie.



Hlavný príbeh hry je v celku jednoduchý. Hráč je doň uvítaný krátkou cutscene na začiatku, ktorá ukazuje kráľa na hrade, mučeného pomocou woodoo figurky. Traja goblini sú teda vyslaný na výpravu zistiť čo kráľa postihlo a napraviť to.



Ďalšou podstatnou časťou tejto hry je penalizácia za nesprávnu interakciu s okolím. Keď prikážete niektorému z goblinov spraviť niečo čo nemal, odčíta sa kus z baru reprezentujúceho váš "život", ktorý keď klesne na nulu hra končí. Mimo to môže nastať game over instatne, náhodnou činnosťou (ako napríklad keď jeden z goblinov nešikovne padne do priepasti) bez akéhokoľvek varovania. Áno, je to nekompromisná a náročná hra aj keď to nemusí byť zjavné pri jej vizuálnej prezentácii. Postupom času v sérii goblins náročnosť klesala, už len na prvý pohľad tým, že v každom nasledujúcom diele znížili počet ovládateľných postáv o jednu.



Keďže ide o starší titul, spôsob "ukladania progressu" ma moc neprekvapil. Hra vám po každej vyriešenej obrazovke ukáže 7 miestny kód, pomocou ktorého sa môžete dostať späť za zdolané časti po neodvratnom game over po chvíli neúspešného skúmania novej obrazovky.



Rád by som sa ešte vrátil k vizuálnej stránke hry. Tá vždy bola podla mňa tým hlavným čo sériu odlišovalo od ostatných hier. Každé pozadie je plné nereálnych a neproporčných objektov. Charaktery sú animované dosť výrazne až rozprávkovo a celkovo hra pôsobí osobite.



Dnes, mnoho častí tejto hry je viditelne zastaralých a nemotorných ale napriek týmto nedostatkom sa ju stále oplatí znovu prejsť. Ako všetky ostatné hry Gobliiins aj táto má jedinečnú atmosféru a svojský humor. A aj keď nieje tá najlepšia, stále je to začiatok geniálnej série hier ktorú netreba prehliadnuť.


Platformy: Amiga, Atari ST, MS-DOS, Macintosh (neskôr aj na iOS a Windows)
Rok vydania: 1991
Séria: Gobliiins
Žáner: Puzzle/Adventure
Design: Pierre Gilhodes
Krajina výroby: Francúzsko

No comments:

Post a Comment