Thursday, October 20, 2016

Vlak (1993)

Golem. (1993). Vlak. (MS-DOS)



Vlak je logická hra na bázi typu Snake (had), kterou znal každý, kdo v 90. letech měl mobil Nokia.
Princip hry je jednoduchý - chytře naložit všechno zboží na ploše do vagónu (v který se zboží přemění vzápětí, co přes něj lokomotivou přejedete) tak, abyste si lokomotivou nenarazili do svých vagónů či do zdi a zdárně pak dorazili do dveří, které vás zavedou do dalšího kola, přičemž dveře se otevřou právě až po naložení posledního zboží.

Hra má 50 levlů, kde každý level má své unikátní heslo, které se dozvíte po dokončení levlu, pomocí jehož se pak můžete do něj zpětně vrátit. Level od levlu je těžší v počtu překážek a množství zboží.



Je to velice chytlavá a relaxační hra, pokud vás nerozhodí, když pomalu zareagujete nebo jen nedomyslíte trasu vláčku a mašinka se rozbije.

Hra byla představena jako freeware, proto ji hrál opravdu každý. Všichni jsme měli doma disketu se hrou a u toho přiložený papír s hesly k jednotlivým levlům a pyšnili jsme se tím, kam až jsme se dostali. Čirá nostalgie.

V roce 2002 byl pokus o remake, ale oproti jedničce neměl šanci.
Evidentně před pár lety existovala i verze pro mobilní platformy Android, ale byla kvůli bugům stažena. Ovšem pořád existují emulátory a free download na OS Windows. Hra ke stažení zde.

Platforma: MS-DOS
Rok vydání: 1993
Žánr: 2D, arkáda, logická
Ovládání: kurzorové šipky
Rozlišení: 720x400
Počet hráčů: 1
Design: Miroslav Němeček
Země výroby: Česká republika


Adéla Bohadlová, 399 454

No comments:

Post a Comment