Wednesday, October 19, 2016

Final Fantasy V (1992)

Square (1992). Final Fantasy V. (Super Famicom).

Příběh čtyř hrdinů, kteří se snaží ochránit krystaly před zlovolnou silou, která je chce zničit. Jednoduchá premisa převzatá z předchozích dílů série nebyla tím, co udělalo hru Final Fantasy V jedinečnou.


Byl to například cit pro detail, patrný v animacích postav, když vyjadřují emoce, což oživuje prosté dialogové výměny mezi postavami. Za zmínku stojí jistě i soundtrack hry, který složil Nobuo Uematsu, a který je považován za jeden z nejlepších z celé série. 
Opravdovou inovaci najdeme hlavně v bojovém systému. Tvůrci se už od začátku soustředili na bojové mechaniky místo příběhu, a tak hra dává hráči svobodu přizpůsobit si postavu pomocí velmi rozvětveného systému povolání. Celkem si hráči mohli vybrat z 22 povolání a libovolně kombinovat jejich schopnosti. Poprvé se též objevuje Active Time Battle System, tedy měření toho, jak dlouho trvá hráči zadat bojový příkaz během bitvy, což zvýšilo intenzitu herního zážitku. 


Final Fantasy V, stejně jako předchozí hry série, nebylo vydáno mimo území Japonska. Hra se tak stala jednou z prvních fanouškovsky přeložených her. V roce 1999 se konečně dočkala i své oficiální lokalizace do angličtiny a vyšla v Severní Americe jako část Final Fantasy Anthology spolu s šestým dílem. 

Platformy: Super Famicom, PlayStation, Game Boy Advance, iOS, Android, Microsoft Windows
Rok vydání původní verze: 1992
Série: Final Fantasy
Žánr: RPG
Hlavní designer: Hiroyuki Ito
Země původu: Japonsko
Kristýna Valíková, 436413

No comments:

Post a Comment