Thursday, October 20, 2016

Earthworm Jim (1994)

Co by mohlo být lepší, než červ ve vesmíru? Rok 1994 nás seznámí s historií dešťovky Jima, který byl docela obvyklým, dokud do země nespadl skafandr z jiné planety, a náš hrdina nevlezl dovnitř. Zmutovav do super-červa, a zároveň získav dobrý pro červa rozum, Jim se stal vhodným kandidátem pro roli super hrdiny. A měl se stát hrdinou kvůli zlé Královně, pulzující, pyšné, zkažené, zpocené, zapocené, Sliznatý Zadek (Queen Pulsating, Bloated, Festering, Sweaty, Pus-filled, Malformed, Slug-for-a-Butt) která si rozhodla, že má zájem pokračovat v dobývání planety a galaxie a svou sestru Princeznou Jak-Se-Tam-Jí-Jmenuje, (Princess What’s-Her-Name) nepotřebuje, a proto je třeba se jí zbavit. Tak začíná dobrodružství Jima.




Vznik «Earthworm Jim» v obchodech zaváže svému tvůrce animátorovi a výtvarníkovi Douglasovi TenNapelu, z pera kterého vzniknou všichni postavy tento videohrý (později on vytvořil plastelinovou adventuru "Neverhood"). Díky němu, "Jim" byl nejkrásnější hrou na platformě Sega Mega Drive - tam byl zachován nejvyšší grafický úroveň.

Jako obvykle, na první pohled je to nenápadná plošinovka, ačkoliv hra získala srdce mnoha hráčů.  Popularitu «Earthworm Jim» dostal z více z důvodu konstrukce úžasných úrovní - žádné z míst nebylo jako jiné. Jimu ve svém dobrodružství musel lézt po odpadovým hromadám, dostat se ven z pekla, plavat pod vodou a dokonce se ocitnout v něčích střevech.

Červ nemohl jen skočit a obratně využivat svou hlavu jako vrtule, aby mohl létat z jednoho bodu do druhého, ale také střílet přímo na nepřátele. V boji s cizími nepřáteli, Jimu pomohl chudý, ale velmi efektivní arzenál: blaster, super-Blaster a, opět, vlastní hlava, kterou on používal jako bič. Bossy ve hře a metody jejich zabití byly opravdu památné: nejsilnější byl majitel skládky, kterého Jim musel zaházet krabicemi, nebo závod na obrovských křečcích, nebezpečné krávy a tak dále...



Platformy: Game Boy, Game Boy Advance, PC/DOS, PC/Windows, Sega Mega Drive, Sega Game Gear, Sega Media-CD, SNES.
Série: Earthoworm Jim
Žánr: Platformer, Shooter
Hlavní designér: 
Douglas TenNapel
Rok vydání: 1994
Země výroby: USA

No comments:

Post a Comment