Sunday, October 16, 2016

Eye of the Beholder (1991)


Westwood Associates (1991). Eye of the Beholder (DOS).


Eye of the Beholder je dungeon crawler RPG s pohľadom z prvej osoby. Hra sa odohráva v reálnom čase, pričom pohyb je ovládaný klávesmi, zatiaľ čo bojovanie a interakcia s okolitými predmetmi pomocou myši. V centre diania sú štyria hrdinovia (neskôr až šiesti), ktorí boli povolaní vládcami, aby preskúmali zlo vychádzajúce z podzemných komnát pod mestom Waterdeep. Po vstupe do mestských kanálov je ich jediná cesta von zablokovaná kolapsom spôsobeným Xanatharom, hlavným antagonistom čakajúcim na konci hry. Hrdinovia sú nútení pokračovať hlbšie skrz tunely, ktoré sú plné monštier, pascí a náročných hádaniek.
Eye of the Beholder sa dočkal mnohých pozitívnych recenzií. Kritici chválili predovšetkým výbornú grafiku a množstvo jedinečných a náročných logických úloh. Mnohí hráči boli sklamaní z konca hry, pretože jeho grafickú zložku autori z finálneho vydania hry vyradili, aby ušetrili na množstve potrebných diskiet. Konečná okresaná verzia vyšla na 5 3.5" disketách.  Neskoršie vydaná verzia pre Amigo už obsahovala animovaný koniec.
Eye of the Beholder vyšiel v januári 1991 na DOS operačnom systéme a neskôr bol vydaný port na Amigo, Sega CD, Game Boy Advance a SNES. Hra je súčasťou A Legend Series série, ktorá sa skladá ešte z dvoch pokračovaní, ktoré boli vydané v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Na vývoji hry sa podieľalo americké štúdio Westwood Associates, ktoré neskôr kúpil vydavateľ hier EA.



Platformy: DOS, Amigo, Sega CD, Game Boy Advance, SNES

Rok vydania: 1991

Žáner: dungeon crawler RPG

Zem výroby: USA




René Molnár (UČO 446709)

No comments:

Post a Comment