Thursday, October 20, 2016

Eclipse Software (1995). Tyrian. (MS-DOS, Windows).


Tyrian je arkádová vertical-scrollingová akčná hra. Hráč sa v nej zhostí úlohy skúseného pilota, ktorý preskúmava nové obývateľné alebo teramorfované planéty.Jeho posledná misia je planéta Tyrian. Na nej nachádza svojho najlepšieho priateľa Bruca pár minút pred smrťou. Ten mu stihne prezradiť tajnú informáciu o surovine Gravitium, ktorý dokáže manipulovať s gravitáciou. Ten chce spoločnosť Microsol použiť na výrobu nezastaviteľných bojových lodí. Hráčovou úlohou je teda útek z Tyrianu a následná pomsta.















Hráč ovláda stíhačku, ktorá sa pohybuje neustále vpred(vertikálne) a do jej trajektóre prichádzajú nový nepriatelia. Tých ničí pomocou zbraní, ktoré sa delia na primárne, sekundárné a doplnkové. Primárna zbraň strieľa vždy súčastne so sekundárnou. Doplnkové zbrane môžu byť dve a podľa typu môžu ale nemusia byť ovládané zvlášť klávesou. Pre úspešný priechod hrou je nutné primárne a sekundárne zbrane vylepšovať a meniť za silnejšie typy. Doplnkové zbrane sa vylepšovať nedajú, no pri postupe hrou sa hráčovi odomykajú silnejšie. Všetky vylepšenia sa nakupujú pred vstupom do ďaľšej úrovne za body, ktoré hráč nahral úspešnou likvidáciou nepriateľov v predošlých úrovniach. Na konci každej úrovne čaká na hráča originálny boss. Na každého platí iná stratégia a aby hráč uspel, tak musi vypozorovať sekvenciu útokov a pohybov bossa. 

















Hra ponúka 3 obťiažnosti: easy, medium, hard a taktiež skryté odomykateľné obtiažnosti Impossible, Suicide a Lord of the Game. 

Na výber sú 3 herné módy: 
Príbehový mód v ktorom sa hráčovi vypisujú kúsky príbehu po úspešne splnených úrovniach a vždy po úrovni má možnosť vylepšení lode.

Akrádový mód, kde hráč získava zbrane a vylepšienia priamo v úrovni. Tie vypadávajú zo zničených nepriateľov, takže je možné získať silné zbrane a vylepšenia relatívne skoro.

Mód 2 hráčov, v ktoróm ovládajú dvaja hráči dve rôzne lode s unikátnymi zbraňami.
Lode je možne spojiť do jednej ktorá je pomalšia avšak silnejšia s vyššími štítmi.

Hru bolo možné ovládať klavesnicou aj myšou.(Pri hre dvoch hráčoch to bolo nutnosťou)

Hra bola oficiálne vydaná ako freeware v roku 2004 a jej zdrojový kód začal byť dostupný pod otvorenou licenciou v roku 2007.
Táto hra pre mňa veľa znamená, keďže som ju v čase môjho detstva dohral niekoľko desiatok krát.


Platformy: PC
Rok vydania: 1995
Žáner: scrolling shooter alebo dnes aj shoot‘em up 
Zem výroby: USA

No comments:

Post a Comment