Tuesday, April 20, 2010

Rid Gaza

Tato hra, která má poukázat na vedení boje mezi Izraelem a Palestinou, který je v podstatě jednostranný. Nacházíme se v pásmu Gazy a pro ti nám stojí nepřítel v podobě malého Palestinského městečka, které na nás posílá své slabé a technicky nedokonalé rakety. My naproti tomu máme k dispozici velitelství, leteckou základnu, základnu pozemních jednotek a raketové silo.
Hra samotná začíná prohlášením izraelského premiéra z roku 2003, že je třeba maximalizovat počet přeživších Židů a minimalizovat počet Palestinců. Potom vám oznámí, že máte na akci čas pět minut a omezené finanční možnosti, což ale není zcela přesné, neboť v nouzi můžete z velitelství zavolat zahraničním spojencům a oni vám rádi nějaký ten dolar na boj proti muslimským teroristům pošlou. To lze dělat kromě malého časového omezení donekonečna. Dostatečný tok peněz vám umožní zvyšovat produkci výroby a tak na palestinské území posílat raketu za raketou. Občas vám na obrazovce vyskočí nápis speciální bonus, což znamená zasáhnutí cíle s větší koncentrací civilistů, tedy potencionálních teroristů, jako je třeba škola, nemocnice nebo policejní stanice. Po uplynutí stanoveného času na scénu opět přichází premiér a zhodnotí celou akci. Nejdříve vám oznámí počet zabitých Palestinců a potom přepočet zabitých Palestinců na jednoho Žida. Pokud je vaše skóre větší než 25, což je reálné číslo z roku 2007 a jak říká premiér izraelský rekord dostanete pochvalu. V momentě kdy jsem měl skóre 253 zabitých Palestinců na jednoho Izraelce mě izraelský premiér nazval mesiášem.
Raid Gaza by měla hráče přivést k zamyšlení nad podstatou boje proti terorismu a stejně tak i k otázce, kdo je vlastně skutečný terorista. Ale také se samozřejmě může stát jen pouhým bezmyšlenkovitým posíláním raket a sledováním narůstajícího skóre. Jde o hru zajímavou a pokud člověk nepostrádá kritické myšlení, řekl bych i poučnou.
Michal Kraut 341903

No comments:

Post a Comment