Tuesday, April 20, 2010

Odvetný útok na Gazu



Krátke predstavenie

Hra je umiestnená, ako to už samotný názov naznačuje, do pásma Gazy v Izraely. Je to akási simulácia bojov v tejto oblasti, akurát mierne poopravená. Máte totižto možnosť bojovať len za izraelskú stranu. Hra sa začína veľmi vystrelením rakety z palestínskej strany, na čo reaguje premiér a poveruje vás ako veliteľa izraelských síl, zahájiť odvetný útok, predtým než sa niekomu(Izraelčanom) niečo stane.

Čo nás čaká, čo nás neminie

Hra je časovo obmedzená a to na 5 minút. Úspech, respektíve neúspech závisí od pomeru zabitých Palestínčanov k zabitým Izraelčanom.

K dispozícii máte štyri stavebné pozemky(polia) na, ktorých môžete postaviť kasárne, letisko, odpaľovaciu základňu a veliteľskú budovu. Kasárne vám umožňujú vysielať dva druhy pozemných jednotiek a to tanky a pechotu. Z letiska riadite vzdušný útok, vysielaním stíhačiek a vrtuľníkov. Poslednú možnosť ako zaútočiť na Palestínčanov je použiť odpaľovaciu základňu z ktorej odpaľujete rakety. Pomocou veliteľskej budovy môžete zvýšiť produkciu a tým zvýšiť efektivitu prípravy a vysielania jednotiek. Druhou možnosťou je požiadať o pomoc spriatelenú krajinu cez červený telefón. O pomoc môžete požiadať nespočetne veľa krát, avšak žiadosť môžete opakovať až po 20 sekundách od posledného hovoru.

Jedinou odpoveďou na vaše útoky bude pravidelné vysielanie rakiet z palestínskeho územia, ktoré však nemajú dostatočný dolet, takže dopadnú na zem skôr než by ohrozili akéhokoľvek Izraelčana, z výnimkou peších jednotiek, ak však po celú dobu budete vysielať len vzdušné jednotky, žiadnemu Izraelčanovi nebude ublížené.

Treba podotknúť, že hra je doprevádzaná veľmi príjemnou hudbou, navodzujúcou uvoľnenú atmosféru.

Po namáhavých bojoch, príde na rad štatistika

Po uplynutí časového limitu, teda piatich minút. Premiér zhodnotí váš boj s komentárom či ste ho uspokojili, alebo nie. Vaše dosiahnuté skóre(počet zabitých Palestínčanov) bude porovnávať s číslom z roku 2007. V tomto roku bol pomer zabitých Palestínčanov voči Izraelčanom 25 ku 1. V prípade, že budete lepší, premiér bude jasať a pochváli vás, ak nie, bude sklamaný, ale nezúfajte, môžete to skúsiť znova.

Krátke zhrnutie

Hra poukazuje na veci, ktoré sa v skutočnosti vyskytujú. Príkladom môže byť, využívanie technológií proti ktorým sa druhá strana nedokáže ubrániť. Iste, úlohou armády bolo tiež vyvíjať zbrane a techniku proti ktorej sa druhá strana nebude môcť brániť, ale až v takejto miere? Červený telefón pomocou ktorého získavate dotáciu, nenápadne naznačuje akú úlohu tu zohrávajú Spojené Štáty Americké.

Autor sa v tomto článku odpovedá na otázku, prečo si zvolil tento uhoľ pohľadu na vec. Podľa neho majú Palestínčania rovnaké právo zabíjať Izraelčanov ako Izraelčania Palestínčanov, teda aspoň podľa Izraelskej logiky.

Každý si z hrania tejto hry zoberie k srdcu niečo iné, či už to bude súhlas z daným rozpoložením a politikou, alebo nie, závisí na jednotlivcovi. Niektorí túto hru využijú len na krátke odreagovanie počas obedňajšej prestávky v práci(škole), pritom si však neuvedomujú, že do istej miery táto hra odráža realitu.

Tomáš Varga (361474)

No comments:

Post a Comment