Tuesday, April 20, 2010

Harpooned - Simulátor japonského výzkumu kytovců

Hra Harpooned se zaměřuje na problém lovu velryb, ze kterých se v současnosti stává ohrožený druh a hrozí jejich vyhubení. I přesto, že má lov velryb mnoho odpůrců, některé státy v něm i nadále pokračují. Jedním z těchto států je i Japonsko, které se odvolává na to, že loví pouze z vědeckých důvodů. A je to právě tento vědecký přístup k lovu, který se hra snaží přiblížit.



Ve hře se hráč ujímá role velrybářské lodi a jeho hlavním úkolem je střílení harpun na bezbranné velryby, které se po určitém množství zásahů rozpadnou na kusy masa, jež potom hráčova loď musí posbírat a uskladnit pro pozdější výzkum. Množství získaného masa a počet nutných zásahů se liší podle velikosti a druhu velryby. Hráč zde pozná také hlavní problémy se kterými se musí lovci velryb potýkat. Mezi ně kromě ledovců patří novinářské helikoptéry a různá plavidla protestantů, kteří se snaží lovů zabránit, nebo ho alespoň znepříjemnit. Na konci každé úrovně hráč odevzdá svůj úlovek výzkumnému plavidlu a dozví se jak bylo se zkoumaným materiálem naloženo. Hráč zjišťuje, že většina surovin skončí v obchodech a list papíru s výsledkem výzkumu mu poté předloží nějaký hloupý důvod proč v bádání pokračovat. Takto hra pokračuje až do chvíle, kdy jsou všechny velryby vyhubené.



Hra se zde snaží ukázat svůj náhled na to jak skutečně probíhá japonský výzkum velryb a jaké jsou jeho možné následky. I když se tak hra může tvářit, tvůrci hry s lovem velryb rozhodně nesouhlasí a nechtějí ji podporovat, ale ani se zde nesnaží hráči vnutit svůj postoj a ukázat jak jsou všichni lovci zlí a ochranáři dobří. Tím, že hráče dosazuje na místo lovce a tím, že ho různě motivuje k zabíjení ohrožených druhů se hra pravděpodobně snaží o to aby si dotyčný uvědomil co se při lovu velryb děje a přitom mu nechává volný prostor, aby si na tuto činnost utvořil názor podle svého vlastního svědomí



Podle mého názoru hra dobře splňuje svůj informativní účel a poskytuje všem zájemcům zajímavou možnost jak zjistit pravdu o lovu velryb.

No comments:

Post a Comment