Tuesday, April 20, 2010

Raid Gaza !




Ve flashovce Raid Gaza ! se hráči naskýtá tak trochu jiná perspektiva blýzko-východního konfliktu . Oproti obrazu , jež předvádí většina západních mainstreemových médií se zde z palenstinských mudžáhidů stávají spíše oběti v roli Davida . Pointa je docela jednoduchá , hra pracuje s poměry padlých na obou stranách a hráči pak nabýzí názornou simulaci vedení zdejšího konfliktu na základě těchto čísel, kdy si nejste jisti , zda se vám chce smát nebo brečet .


Na samotném začátku vás přivýtá výrok židovkého premiéra a izraelského "jestřába" Ehuda Olmerta , jež by svou rétorikou paradoxně spíše zapadal mezi ty , které na přelomu 30. a 40. let zněly na západ od českých hranic . Poté následuje animace , kdy je z ohyzdného příbřežního slumu (pásma Gazy) vystřelena do krásně upravené svaté země raketa , kterou zaplatí životem jeden civilista ... to si premiér ani vy nemůžete nechat líbit a musí následovat odveta . A tvrdá ! Tehdy už se do děje dostává i hráč , v roli izraelského velitele , majícího za úkol vybudovat základnu a z ní vést protiútok . K zajištění základny máte k dispozici 4 typy budov . Letiště k výrobě vrtulníků a bombardérů , kasárna produkující tanky a pěchotu , raketové silo a nakonec velitelství zvyšující tempo výcvyku jednotek a hlavně obstarávajícího neustále se zvyšující "humanitární pomoc" od přátel z jůesej . Po jejím vybudování (jsou možny libovolné kombinace budov ,maximálněvšak na čtyřech slotech) už vám nic nebrání splnit rozkaz : Raid Gaza ! a "hang em high". Prohrát vpodstatě nejde ,takže v následném masakru budou jedinou komplikací rakety , kterým se každé liché úterý a sudý čtvrtek podaří někoho zabít . Optimálním výsledkem by podle premiéra měl být poměr zabytých 25:1 (pocházející z kampaně v gaze v roce 2007) , který se však bez znalosti "nejlepší" strategie nedosahuje lehce . Přesto si však buďte jisti , že i při relativní strategické neschopnosti poteče krev proudem a v gaze nezůstane kámen na kameni . Samotný průběh hry nikterak extra zajímavý není a jedinou vaší prací je jen neustálé klikání ...jenže i to odkrývá další aspekt "boje"

Počin programátora RG není jediným persvazivním titulem , dotýkající se blýzkovýchodní problematiky (např.iron doom ,save Israel ,defender of Gaza) troufám si však řící , že tím nejlepším ,a to zejména kvůli černému humoru a politicé satiře - proniknuvší na tak netradiční pole jako je videohra . Díky tomu se Raid Gaza! dostala i na stránky deníku Guardian .
*361948*







No comments:

Post a Comment