Tuesday, April 20, 2010

DEBT SKI ... aneb můžeš se mít jako prase v žitě, jen na to mít


Z nabídky persvazivních her na www.persuasivegames.com jsem si vybrala právě tuto hru a celku byla jsem příjemně překvapená. 

Hráč musí na své cestě po moři pomocí prasátka na skútru sesbírat různé peněžní položky. Příjmy tvoří peníze a výdaje tvoří položky spotřebního zboží (notebook, šaty, boty, zmrzlina) a náklady životních potřeb (jako náklady na domácnost, jídlo, palivo a zdravotní péči). Dle prvotního výběru – zda chceme být šetřílci, průměrní či bychom chtěli utrácet hodně - se liší počet nákladů životních potřeb, které musíme v průběhu naší cesty sesbírat. Spotřební zboží nám zvyšuje ukazatel štěstí. Musíme si jen dávat pozor na to, jestli na vše máme. Nasbíráme dostatek peněz, abychom mohli pokrýt veškeré své náklady? 
Samozřejmě tu existuje banka, v případě že by naše náklady převýšily naše příjmy. Jsou tu však jistá omezení – je tu určená maximální hodnota, kterou nám banka půjčí a nezapomíná se ani na splátky (samozřejmě, že v případě kdy zapomenete zaplatit alespoň nejnižší splátku, tak se vám zvýší úrok). 
Nesmíme také zapomenout na nečekané náklady – jako je zvýšení daně, zdravotní náklady a další, které nás zastihnou, když nás zasáhne vlna tsunami. 
Hra je celku dobře promyšlená. Už jen hlavní postava prasátka je celku zavádějící (jak už mám napsáno v nadpise – můžeš se mít jako prase v žitě, jen na to mít). Není lehké si hlídat všechny příjmy a výdaje (tak jako v normálním životě) a nesmíme zapomenout na uhrazení (sesbírání) nákladů na základní životní potřeby – bez toho, abychom splnili limit – hra končí. A co teprve banka a placení dluhů? 
Pro dosažení vysokého příjmu se musíme celku snažit a musíme promýšlet jak dosáhnout co nejvyšší sumy (hned na začátku je postupně zobrazená celá trase, kde aspoň přibližně, ale rychle, vidíme, kde je nejvíc peněz a kde se jaké položky nacházejí. Na vlnu tsunami musíme reagovat rychle (nečekané výdaje jsou přeci jen nečekané výdaje), ale můžeme si jí vyvarovat. 

Celku zábavnou formou je zde zobrazeno, jak si máme dávat pozor na peníze, na dluhy a je tu mnoho aspektů z peněžního systému. Při jakémkoliv nedodržení pravidel hra končí (můžeme říct, že to je tak i v normálním životě, kde se prostě musíme naučit hospodařit s penězi). Navíc ještě na před tím než začneme hrát a poté co dohrajeme, se nám zobrazují různé informace o dluzích a peněžním systému v USA. A na závěr musím ocenit hudbu, kde máte na výběr více skladeb (takže když skončíte, nemusíte neustále poslouchat jednu a tu samou písničku znovu a znovu od začátku). 

Šárka Krejčová (344717)

No comments:

Post a Comment