Tuesday, April 20, 2010

Layoff

Hra funguje na stejném principu jako Bejeweled, a to poskládat tři a více objektů do vodorovné nebo svislé polohy. Zde ovšem veškerá podobnost končí a Layoff se dále profiluje ke svému účelu.

Namísto geometrických útvarů se do pozice dostávají řádoví zaměstnanci, držící v ruce svůj životopis, a čekajíc na váš rozsudek. Ano, hráč zde zaujímá roli Top Manažera masivní firmy, který je nucen v období krize propustit hromady zaměstnanců pro ušetření co nejvíce peněz. Aby z toho nevyvázl jen tak bez úhony, všichni propuštění zaměstnanci „propadají“ na úřad práce, kde bezduše pochodují sem a tam – a že se jich za hru nasbírá.

Layoff se snaží nastínit situaci firem v období krize. Z počátku si hráč pročítá životopisy a mrzí jej každý propuštěný človíček, ale zanedlouho, resp. po pár přečtení, se jim věnovat přestane a vyhazuje bez slitování. Toto ovšem trvá jen do chvíle, než se objeví mužíčci v tmavě modrých oblecích, businessmani, provázeni jen jejich největšími úspěchy nebo reklamním sloganem, bez možnosti přijít o práci. Dalšími okamžiky se jimi pole plní a zaměstnanců ubývá. Kdyby se náhodou stalo, že se vám pod ruku nedaří dostat trojice zaměstnanců, můžete požádat o pomoc banku, která vám jistě pomůže problém vyřešit…

Tvůrci tedy zobrazují bezmocnost obyčejných zaměstnanců cokoli změnit, jímž nezbývá než čekat a do kontrastu staví lidi s vysokou pozicí, kteří ani nic dělat nepotřebují.

UČO: 362574

No comments:

Post a Comment