Tuesday, April 20, 2010

Harpooned

Ve hře Harpooned se hráč ocitne v roli Japonské velrybářské lodi s cílem pozabíjet a naložit co největší počet bezbranných velryb plovoucích kolem. Jedná se o jakousi satiru na téma lovení velryb pro vědecké účely. Lov velryb je zde prezentován jako užitečná věc, protože člověk přeci musí nějakým způsobem zjistit, proč dochází k úbytku těchto tvorů a jak jinak to zjistit než jejich lovením a zabíjením. Hráč dostává za zabíjení stejných případně ohrožených druhů různé bonusy, a když se mu obzvláště daří, zobrazují se vtipné nápisy jako scientific a super scientific (jakpak je asi lov vědecký?). Celá hra je dosti krvavá a každá trefená velryba za sebou zanechává pořádnou krvavou skvrnu, tímto se hra podle všeho blíží realitě asi nejvíce, lov velryb není pěkná podívaná. Každé kolo končí výzkumem masa velryb a ukázkou výsledků takovéto práce jako je výroba velrybích hamburgerů, výroba kosmetických prostředků a jen tak nějak mimoděk dokonce vědecká práce.

Hráčův postup (a úspěšný výzkum) se snaží narušit partička ekologických aktivistů na člunech, kteří vám brání ve střelbě, a za jejich eliminaci váš čeká peněžitá pokuta. Tato pokuta je vyšší pokud nad vámi v tu chvíli prolétává zpravodajská helikoptéra. Otravných aktivistů se ovšem můžete zbavit i jejich chycením a naložením na vaši loď.

Harpooned poměrně zajímavým způsobem informuje o tom, jak lov velryb vlastně vypadá a také o tom jak je toto téma médii přehlíženo.

Podle mě je tato hra velice užitečná, protože dokáže zajímavým a vlastně i docela zábavným způsobem seznámit hráče s problematikou lovu velryb. Sice vás nezahrne detailními informacemi o tomto tématu, ale myslím, že v každém začne trošku hlodat a donutí ho vygooglit si pár věcí a udělat si vlastní pokud možno ničím nezkreslený názor.

Nejpřesvědčivější mi Harpooned přišlo ve spojení s obrazovými materiály z opravdového lovu velryb (k dispozici na webu výrobce hry) doplněného „vtipnými“ hláškami ze hry. Z toho mě přímo mrazilo v zádech. Super scientific…


Harpooned 2009 update from Conor O'Kane on Vimeo.

No comments:

Post a Comment