Tuesday, April 20, 2010

Raid Gaza!

Stručný úvod

Hra představuje simulaci víceméně jednostranného boje izraelské armády s palestinským městečkem. Do boje vás uvede citát izraelského premiéra, který říká mimojiné, že cílem by mělo být maximalizovat počet Židů a minimalizovat počet Palestinců.


Mechanika

Máte čtyři plochy pro stavbu vaší základny, na kterých lze postavit velitelství, kasárny, letiště a raketové silo. Velitelství slouží ke zvýšení produktivity (rychlost trénování jednotek) a žádosti o finanční pomoc. Kasárny produkují pěchotu a tanky, letiště vrtulníky a stíhačky a raketové silo produkuje kupodivu balistické střely.

Proti vám stojí malé palestinské městečko v pásmu Gazy, z nejž občas vyletí balistická raketa, která podivně krouží vzduchem, až nakonec dopadne před hranice města, kde exploduje. Pokud posíláte tanky nebo pěchotu do útoku, tato raketa poškodí vaše jednotky. Žádný jiný typ odboje nečekejte.  

Na hru je 5 minut a váš úspěch závisí na poměru zabitých Palestinců vůči zabitým Izraelcům.

Požádat o peníze od vaší vlády můžete zadarmo, jediné omezení je 20vteřinový cooldown, než můžete požádat o další peníze.


Čas a závěr hry

Jakmile uběhne 5 minut boje, premiér zakončí celý boj a přidá vaše hodnocení. Mimojiné vám oznámí, že při jedné konkrétní bitvě (v realitě) byl poměr usmrcených Palestinců vůči Izralcům 25:1. Pokud váš výsledek z 5minutové bitvy je horší než toto číslo, premiér vám oznámí, že jste jej zklamal. Pokud máte lepší poměr než byl při dané události, dostanete pochvalu.


Shrnutí

Hra je velmi zajímavá svým pojetím, v neutrálním slova smyslu. Když používáte zbraně, kterým se nepřítel nemůže bránit (letadla, vrtulníky, rakety), získáte nejlepší skóre. V každém případě prohrát snad ani nejde. Také takřka neomezené dotace skrze "červený telefon" jsou poměrně úsměvné a o něčem vypovídající. Otázkou zůstává, zda chtěl tvůrce ponechat hře jednoduché pojetí či je to úmyslná narážka na politiku USA.

Raid Gaza v rukách člověka nepoužívajícího vlastního rozumu, pouze pasivně přijímacího informace z okolí, může podpořit neodůvodněný rasismus vůči lidem palestinského původu.


Jiří Křupala, 362622

No comments:

Post a Comment