Tuesday, April 20, 2010

Harpooned - oceánologem snadno a rychle

Pro svou analýzu jsem si vybral persuazivní hru Harpooned. V podstatě se jedná o jednoduchou akční hru, v níž pod zámínkou výzkumu velryb, je ve velkém lovíte. K dispozici máte velrybářskou loď ozbrojenou výbušnými harpunami a „chytacím módem“. Princip hry je velmi jednoduchý – pomocí směrových kláves ovládáte pohyb lodi a pomocí klávesy „x“ střílíte výbušné harpuny na malé, velké a střední velryby, které se pak dále dělí na vzácnější kousky, ze kterých je více masa. Po určité době k vám dorazí výzkumná loď, na kterou přesunete maso získané z velryb. Výzkumná loď vás odmění statistikou, ve které se dozvíte, jak bylo naloženo s vaším úlovkem – kolik se z něj získalo žrádel pro zvířata, „whales burgerů“, kosmetických přípravků a nakonec vždy jen jeden výzkum. Posádka výzkumné lodi se vždy jen podiví, proč je v dané oblasti čím dál míň velryb, popřípadě se bude snažit zjistit, proč se velryby bojí „našich lodí“ a nabádá nás v pokračování výzkumu (lovu velryb).

Náš úkol nám mají znesnadnit protestanti, kteří se snaží bránit velryby vlastním tělem (de facto kvůli nim hra obsahuje další ovládací prvek – pod písmenem „c“ se ukrývá klávesa pro zajmutí protestantů, které ovšem není povinné a hra se dá dohrát i bez něj) , dále pak vrtulníky médií (které jen nečinně přihlížejí lovu a pouze znásobují pokuty za případné „nehody“, které se mohou protestantům stát) a nakonec všudy přítomné ledové kry, které poškozují naši loď. To vše se odehrává ve flashové grafice, ve které za zraněnou velrybou zůstává krvavá stopa, za poškozenou lodí stopa kouřová, velryby při vynoření vypouštějí gejzíry vody a ještě by se našlo několik dalších detailů, které nijak neolivňují hratelnost, ale leckoho mohou potěšit.

Hra, jak se dá tušit, se snaží upozornit na ožehavé téma „velrybolovu“. Už jenom název hry – Harpooned : Japenese Cetacean Research Simulator – sám o sobě je dost provokativní, neboť za lov velryb ve velkém obviňuje očividně Japonsko. Servítky si nebere ani v herním skóre, ve kterém jsou vyjádřeny relativně nízké pokuty za zranění civilních účastníků, doslova masivní produkce „whales burgerů“ a jen mizivé výsledky výzkumu, díky čemuž je nutné lovit dál a dál. Dalším vykřičníkem, na který se evidentně snaží upozornit, je zaslepenost médií. Jak už jsem zmínil, vrtulník médií na celou scénu nečinně přihlíží, nezasahuje do ní a jen dokumentuje údajný „výzkum“. Hra de facto končí okamžikem kdy ulovíme poslední velrybu a už prostě není co „zkoumat“ - což podle mého názoru má hráče donutit zamyslet se nad současnou situací. Hra je podle mého názoru hodně přesvědčivá, ikdyž celou situaci lehce satirizuje a zlehčuje.




Stanislav Hubáček @ 357529

No comments:

Post a Comment