Sunday, April 18, 2010

Harpooned

Hra Harpooned se pokouší zobrazovat kontroverzní Japonský výzkum kytovců. Základní premisou je, že v Japonsku provozované lovení velryb pro vědecké výzkumy je vlastně maskované komerční rybaření. Tento pohled sdílí různé anti-velrybářské země a organizace, proti kterým se Japonsko ohrazuje nutností výzkumu vnitřních orgánů pro exaktní výsledky a povinností prodávat pro výzkum nedůležité maso, aby nepřišlo nazmar. Hra zůstává pouze u reprezentace premisy jednoduchým arkádovým zpracováním. Jde o karikaturní zpracování velrybaření jako vertikální „shoot 'em up“ ve stylu např. takového Raptor: Call of the Shadows. Všechny odkazy na vědecký výzkum jsou zde pouze ve formě textů, které vaši činnost komentují jako „velice vědeckou“.

Cíl hry je „postřílet“ co nejvíce velryb, sesbírat pak jejich maso a vnitřnosti plovoucí na hladině a po skončení mise je naložit na „výzkumnou loď“. Pak je ukázáno, kolik krmiva pro zvířata, „whaleburgerů“, kosmetických produktů a vědeckých prací výprava vyprodukovala. Smysl je samozřejmě v tom, že konzerv je desetinásobně více než vědeckých prací. Proti snahám hráče stojí ledovce, které mohou poškodit loď, ochranáři, kteří se pletou do cesty a jejich potopení stojí mnoho peněz na soudních výdajích. Hráč prohraje, když zničí loď, nebo nevykáže po misi zisk.

Harpooned má velmi dobře vypadající grafické zpracování a hraje se jednoduše a zábavně, takže základní předpoklady pro zaujmutí hráčů má. Problém může spíše být s informační hodnotou – nejsou tu žádné faktické údaje nebo reprezentace různých vnějších vlivů a skutečností, jako například rozpory a korupce v Mezinárodní velrybářské komisi. Jsou tu pouze Japonci jako šílení masoví vrazi. Masakrování velryb všech druhů po desítkách, za zabytí vzácného bonus. Trochu v rozporu s účelem hry se pro samotné hráče zabíjení velryb často stává zábavným a uspokojujícím. Proti tomuto je ale koncipován závěr hry, která nekončí, loď dále pluje oceánem sama, dokud hráč hru nevypne. Velryby vymřely a člověk je ponechán s výčitkami. Bohužel to ale nejde změnit postupem „zodpovědného vědce“: tedy ulovením pouze jedné menší velryby při každém výjezdu, což je dostatek výzkumného materiálu i masa na financování pokračování výzkumu. I tak po nějakých čtyřech výjezdech skončíte stejně, jako byste vraždili každého kytovce, co uvidíte. Persuasivní sice hra pro mnoho lidí bude už díky vděčnému zobrazení „zlých lidí“ zabíjecích „ušlechtilé tvory“, ale o moc více než upozornění na dané téma tato satira nenabízí.

Jakub Hložek
342678

No comments:

Post a Comment