Tuesday, April 20, 2010

Harpooned

Velmi populární problematická temata současné doby - lov velryb, dokonce dorazil i do počitačových her. Předtím jsme to mohli vidět ve filmu Louie Psihoyose - The Cove (ve kterem se diskutuje o každoročním zabíjení delfínu v Japonsku v zátoce Taji, Wakoyamy), nebo dokonce i v south parku v serii whale whores, kde se zase ironicky kritizují japonci, zabijecí velryby a delfíny.

Hra je vytvořena způsobem, která má svojí hrubostí zatáhnout hráče do problematiky lovu veleryb. Musím říct, že tvůrci si k tomu vybrali dost divný způsob. Princip a smysl této hry spočívá v tom, že hráč řídí loď lovců veleryb a snaží se zabít co nejvíce veleryb a z nich sbírat maso, za které dostává peníze. Ovládání hry je velice jednduché. Loď ovládáte šipkami a střílíte klávesou x. V průběhu hry a úspěšném vraždění veleryb se oběví zachránci životního prostředí, kteří se vám budou snažit překazit lov. Pokud je střelíte harpunou, budete muset platit pokutu. Ve hře vám ještě “zavazí” ledovce, do kterých sice můžete střílet beztrestně, ale je vám to k ničemu. Jednoduše slouží jako překážka ve vaší cestě. Občas se oběví průzkumnická loď, která z masa, které jsme ulovili udělá velerybí hamburgery, konzervy pro domácí mazlíčky a kosmetiku.

Všechna tato akce je doprovázená ponurou hudbou, která nás nutí se ještě více ponořit do problematiky lovu velryb.

Po pročtení internetových stránek tvůrců hry jsem došel k závěru, že tvůrci jsou opravdu znepokojení tímto problémem a je vidět, že se domnívají, že tato arkáda někoho natolik zaujme, že se nad tím opravdu zamyslí. Nemyslím si, že by dnešního zkušeného hráče(který viděl tuny masa a litry krve a má otupělý cit takovým věcem) krvavé vody se zbytky těl veleryb, nasměrovalo na správnou cestu ochránce přírody.


UČO 344050

No comments:

Post a Comment