Thursday, October 2, 2014

UFO: Enemy Unknown (1993)

MicroProse Software (1993). UFO: Enemy Unknown. (MS-DOS)

UFO: Enemy Unknown je první hrou série X-COM od firmy MicroProse. Hra byla vydána pro PC v roce 1993 a v roce 1995 pro Playstation.

Příběh hry je zasazen na přelom 20. a 21. století. Mimozemšťané podnikají teroristické útoky a únosy lidí jsou na denním pořádku. Jakýkoli odpor se zatím ukazuje jako naprosto zbytečný. V roce 1998 je na Ženevské konferenci ustanovena organizace X-COM, jejímž primárním úkolem je obrana Země před útočícími mimozemšťany (český překlad hry je interpretuje jako "cizáky"). V roce 1999 je dokončena první základna organizace a začíná tzv. první válka s cizáky. Zde přichází na řadu hráč.



Hráč zastává roli vůdce organizace, přičemž sama hra je rozdělena na dvě části - budovatelskou a bojovou.



Budovatelská část se odehrává v reálném čase a její náplní je výstavba základen, výzkum a výroba nových technologií a v neposlední řadě jsou to výslechy zajatých cizáků. Všechny úkony v této části hry jsou navzájem propojené a nelze žádný z nich opomenout.
Bojová část má dvě hlavní součásti, boje letecké, které si kladou za cíl zničit cizácké lodě, a pozemní. Pozemní boje jsou tahové a hráč se jich účastní s malou skupinou vojáků, z nichž každý má jiné zaměření a vlastnosti, které je možné vylepšit spolu s hodností, která se uděluje za plnění bojových misí. Cizáků je také několik typů s rozdílnými vlastnostmi. V pozdějších fázích hry mají cizáci často početní i strategickou výhodu a je snadné udělat v rámci několika tahů chybu a prohrát.
Cílem hry je nalézt hlavní základnu cizáků. Vodítka k postupu hrou získává hráč díky výzkumu a výslechům.

[ufo-enemy-unknown-7.jpg]

Hra ve své době byla průkopníkem strategických her a založila žánr tak nějak sama pro sebe. I podle dnešních standardů je dobře zpracovaná a v dějinách počítačových her má své pevné místo. Série X-COM čítá několik titulů, nicméně žádný ani zdaleka nedosáhl kvalit prvního dílu a tak se postupem času série úplně vytratila. Až do teď. V roce 2012 přišla hra X-COM: Enemy Unknown (2K Games), která téměř beze změny interpretuje mechaniky i příběh prvního dílu série, akorát v hezkém, moderním kabátě. I když nejde o žádnou revoluci, hra přitáhla nejen veterány série, ale i nové hráče a celkově je velmi dobře hodnocena. V roce 2013 vyšel také kladně hodnocený přídavek X-COM: Enemy Within.

Platformy: Amiga, Amiga CD32, MS-DOS, Windows, Playstation
Vydáno: 1993 (PC), 1995 (Playstation)
Série: X-COM
Žánr: Tahová strategie, budovatelská strategie
Designér: Julian Gollop, Nick Gollop

Lukáš Bouček (438715)

No comments:

Post a Comment