Thursday, October 2, 2014

Tekken (1994)

Namco (1994). TEKKEN. (arkádové automaty).

Tekken byla jedna z prvních 1v1 bojovek udělaná plně ve 3D a začátkem populární série na konzole Sony PlayStation. Původně byla vyrobena pro arkádové automaty s hardwarem postaveným na PSX, což umožnilo později hru lehce na PSX převést. Hra vyšla v roce 1994 v Japonsku a o rok později celosvětově.


Příběh hry se odehrává kolem mezinárodního bojového turnaje vyhlášeného velkou korporací vedenou Heihachi Mishimou. Kdokoli se dokáže probojovat až na vrchol a porazí Heihachiho vyhraje miliardu dolarů a titul "King of the Iron Fist" (Tekken se doslova překládá jako železná pěst). Ale jako u většiny bojovek je příběh vedlejší.


Jedna z unikátností hry oproti jiným bojovkám bylo namapování tlačítek. Na rozdíl třeba od Street Fightera, kde různá tlačítka útoků způsobovala různě silné útoky v Tekkenu každé ze čtyř tlačítek ovládalo jedno končetinu, což umožňovalo přirozenější ovládání.

V originální verzi je možná hrát za jednu z 8 postav, i když počítač mohl hrát za jednu z 17 postav, protože každá postava měli "mini boss" verzi se stejnými pohyby s několika speciálními navíc a jako finální boss byl ve hře Heihachi.

8 původních hratelných postav

Když hru v roce 1995 vydali na PSX, setkala se s okamžitým úspěchem a stala se první hrou na PSX, které se prodalo více jak milión kusů. Konzolová verze měla oproti akádové lepší verzi soundtracku, 3D cinematickou ukázku a umožnila hráčům hrát i za minibossy a Heihachiho.

Platfotmy: arkádové kabinety (1994), PSX (1995), PSN (2011)

Rok vydání: 1994
Série: TEKKEN
Žánr: Bojovka 1v1
Studio: Namco Limited
Hlavní Designér: Seiichi Ishii
Země původu: Japonsko

Jan Szlauer (422 245)

No comments:

Post a Comment