Friday, October 3, 2014

Duke Nukem II (1993)

Apogee Software (1993). Duke Nukem II. (MS-DOS)

Kdo by neznal tohoto muskulaturou překypujícího blonďáka, jenž bez svého doutníku a peprných hlášek nedá ani ránu. Ano, snad každý z nás hrál, dnes již legendárního Duka.



Duke Nukem II je druhý díl v současné době pětičlenné série (počítám pouze díly, které vyšly na PC). Hru vydala společnost Apogee Software v roce 1993. Zajímavostí je, že Duke Nukem II byl rozdělen na 4 kapitoly, přičemž první byla šiřitelná zdarma v podobě dema (tyhle časy už jsou asi dávno pryč :/). Od loňského roku je možnost si hru pořídit i na své chytré telefony a užít si trochu té nostalgie, třeba při čekání na zastávce.

Všechno to začíná tím, že je Duke unesen Rigelatiny (mimozemšťané), ti mají v plánu využít Dukovu mysl k ovládnutí Zemi. To ovšem není Dukův styl a tak půjde s vaší pomocí nakopat pár zeleným mužíkům zadek! Stejně jako první díl je Duke Nukem II plošinovka, ve které máte za úkol prostřílet se přes hordu nepřátel, až k finálnímu bossovi. Hra o proti prvnímu dílu nabízí vylepšenou grafiku, ale především zvuk (hudební podkres je velice chytlavý). Plus má nyní Duke k dispozici 4 druhy zbraní (základní zbraň, laser, raketomet a plamenomet). Každá zbraň se dá ještě vylepšit. Zpestřením jsou pasáže, kdy Duke nasedne do vesmírného vozítka.

Duke Nukem II je jedna z prvních her, co jsem měl možnost hrát, ve své době to byl vysoce ceněný kus, na který určitě vzpomíná spousta hráčů do dnes.

Série: Duke Nukem
Platformy: MS-DOS, Windows
Vydavatel: Apogee Software
Rok vydání: 1993
Žánr: akční plošinovka
Hlavní designér: Allen Blum
Země výroby: USA

Jiří Mička (433302)

No comments:

Post a Comment