Saturday, October 4, 2014

Tajemství Oslího ostrova

Pterodon Software/Vochozka Trading (1994). Tajemství Oslího ostrova. (MS-DOS).

Tajemství Oslího ostrova byla vůbec první českou celoplošně distribuovanou hrou, kterou vyvinul v roce 1994 dvoučlenný brněnský tým Pterodon Software. Tento tým se skládal ze dvou tehdy ještě středoškolských studentů Jaroslava Koláře a Petra Vlčka, kteří se postarali o kompletní vývoj hry včetně scénáře, grafiky, zvuků a animací.

Samotná hra je parodií na známou point and click adventuru The Secret of Monkey Island (1990) od společnosti Lucas Arts zastává roli pomyslného pokračování. Opice byly vyměněny za osly, hlavní jméno hrdiny se díky počeštění změnilo na Gajbraš Trípvůd (v The Secret of Monkey Island Guybrush Threepwood) a místo zloducha piráta LeChucka zde potkáme jeho bratra LeGeka.

Hlavní hrdina Gajbraš se vydává s dalšími piráty na moře přepadnout galéru plnou zlata. Přestože se akce podařila, potkala Gajbraše a jeho společníky bouře, do které vehnal zloduch LeGek jako pomstu za svého bratra. Gajbrašova loď se potápí a jako jediný přeživší se ocitá na neznámém ostrově. A právě v tomto místě začíná hlavní dobrodružství a samotná hra.


Hra byla ve své době velmi nadhodnocovaná právě díky českému původu. Nelze jí upřít kvalitní humor, ale aktem je, že za tehdejšími tituly zaostávala grafickým zpracováním a rozsahem celé hry. Nic to však nemění na tom, že právě Tajemství Oslího ostrova je jednou z historicky nejdůležitějších her pro český herní průmysl. Byla také uvolněna jako freeware, takže si ji dnes můžeme stáhnout zdarma.

Platformy: MS-DOS
Rok Vydání: 1994
Žánr: grafická point and click adventura
Designér: Jaroslav Kolář
Země výroby: ČR

Jakub Špiřík, 359725


No comments:

Post a Comment