Thursday, October 2, 2014

Jazz Jackrabbit (1994)

Epic MegaGames (1994). Jazz Jackrabbit. (MS-DOS)

Jazz Jackrabbit je plošinovka s kvalitnou grafikou a hudbou vytvorená v roku 1994 softwarovou spoločnosťou Epic Megagames snáď ako odpoveď na úspešnú hru Sonic the Hedgehog (Sega, 1991).


Herný svet je založený na bájke od Ezopa, Korytnačka a zajac, v ktorom ich nepriateľstvo pokračuje dlhé tisíce rokov. Zlý padúch, korytnačka Devan Shell,  začína dobývať jednotlivé planéty a jednou z nich je aj Carrotus, domov mierumilovného kráľovstva zajacov. Tí  sa však postavia proti Devanovi a dokážu odraziť jeho útok. To sa nášmu zloduchovi samozrejme nepáči a tak sa rozhodne uniesť Carrotskú princeznú Evu Earlong a skryť ju na neznámej vzdušnej základni. Kráľ preto posiela Carrotského hrdinu, Jazza Jackrabbita, vyzbrojeného modrou zbraňou LFG-2000, na rôzne planéty dobyté Devanom a ktoré by mohli obsahovať nejaké stopy, kde by mohla byť Eva uväznená. Ako Jazz putuje jednotlivými svetmi, získava nové zbrane a taktiež aj nových nepriateľov a jeho úloha zachrániť princeznú a Carrotus pred Devanom Shellom a jeho armádou Korytnačích teroristov je čoraz náročnejšia.


Jazz je v hre zobrazený ako jasne zelený zajac s červenou šatkou, náramkami a modrou zbraňou. Hráč si môže v hre vybrať zo štyroch úrovní obtiažnosti  a medzi 6 epizódami. Každá epizóda obsahuje 3 planéty (svety) a každá planéta má dve úrovne . Niektoré planéty majú aj tajnú, bonusovú, úroveň, v ktorej zbierate modré drahokamy pred vypršaním časového limitu. Pokiaľ sa to hráčovi podarí, získava extra život. Na konci každej epizódy sa nachádza boss, ktorého musí hráč poraziť, aby dokončil daný level.

Hra sa od ostatných plošinoviek, ako napr. Sonic, líši tým, že hlavná postava neumiera hneď po zásahu nepriateľa, ale uberie sa jej energia, ktorej maximálna hodnota je určená zvolenou obtiažnosťou. Pokiaľ energia klesne na nulu, hráč stratí život a musí hrať misiu od začiatku alebo od nejakého záchytného bodu, do ktorého stihol ešte pred svojou smrti streliť. Takýto záchytný bod je v podobe žltej ceduľky, ktorá sa po vystrelení zmení na portrét hlavnej postavičky. Energiu však môže hráč doplňovať v priebehu hry tým, že nájde a pozbiera mrkvy.




Shareware-vydanie Jazz Jackrabbita bolo extrémne populárne a hra získala cenu Arkádová hra roka na PC.














Platformy:  MS-DOS, Macintosh, Windows
Rok vydania: 1994
Séria: Jazz Jackrabbit
Žáner: Plošinovka
Design: Cliff Bleszinski
Krajina výroby: USA


Erika Stareková (400616)

No comments:

Post a Comment