Friday, October 3, 2014

Jetfighter: The Adventure (1988)

Velocity Development (1988). Jetfighter: The Adventure (DOS).

Máte rádi letadla? A patříte zároveň mezi milovníky počítačových her (vzhledem k tomu, že jste zavítali na blog o hrách, předpokládám, že ano)? Tak to na vašem pevném disku určitě sídlí některý z rozličných leteckých simulátorů - mezi známé zástupce patří třeba Microsoft Flight Simulator či akčněji laděný IL-2 Sturmovik. A napadlo vás někdy, jak takové simulátory vypadaly čtvrt století zpátky? Ať už je odpověď jakákoli, pojďme se na jeden takový podívat.


Hra Jetfighter: The Adventure vyšla roku 1988 a zahájila tak sérii leteckých simulátorů Jetfighter, která tu s námi byla až do roku 2005, kdy vyšel (zatím) poslední díl. Ve hře se můžete usadit do strojů jako F/A-18, F-16 a F-14, se kterými budete bránit západní pobřeží USA proti pomyslné invazi Sovětského svazu. Hlavní náplní misí, odehrávajících se většinou nad hladinou oceánu, jsou vzdušné patroly spojené s lítými souboji s nepřátelskými letouny či loďstvem. Loďstvo můžete využít i vy, neboť kromě vzlétání a přistávání na letiště lze provést stejné operace i na letadlovou loď.

Hra se mohla pochlubit 3D grafikou, která byla na danou dobu skutečně velice kvalitní, zároveň titul nabídl mapu navrženou podle skutečných reálií. Úspěch však Jetfighter: The Adventure nezaznamenal, neboť ve hrách s leteckou tématikou vyrazil střední cestou, která tentokrát nebyla zrovna zlatá - hra byla až moc simulátor letectví pro "obyčejné" hráče, pro hardcore fanoušky letectví byla naopak moc prostá a jednoduchá.

Zajímavost: Hra byla vylepšenou verzí (a předělanou z Amigy na IBM PC) titulu F/A-18 Interceptor.

Série: Jetfighter
Platformy: DOS (další díly série vycházely nejdříve také pro DOS, později i pro Windows či Palm)
Vydavatel: Velocity Development (u dalších dílů série se prostřídala vydavatelství Mission Studios, Interplay, TalonSoft, Global Star Software)
Rok vydání: 1988
Žánr: letecký simulátor
Hlavní designér: Bob Dinnerman
Země výroby: USA

David Kuťák, 433409

No comments:

Post a Comment