Saturday, October 4, 2014

Commander Keen (1990)

id Software (1990). Commander Keen: Invasion of the Vorticons. (MS-DOS).

Commander Keen: Invasion of the Vorticons je první ze série her, kde se vžíváte do role osmiletého chlape - Billyho Blaze a snažíte se zachránit Zemi před útoky mimozemšťanů. Jedná se o klasickou akční plošinovku viděnou z boku, kde si probíjíte cestu davy nepřátel tvořených roboty a mimozemšťany skrz levely situovanými do prostředí vesmírných lodí a základen. Hra je známá především díky pogo-tyči, která vám umožňuje skákat podstatně výš za cenu snížené kontroly nad hlavním hrdinou.

Jedná se o jednu z prvních her, která umožňovala plynulé přesouvání mezi herními obrazovkami díky enginu vyvinutému Johnem Carmackem. Hra byla vydána firmou Apogee Software a pro distribuci využívala klasický shareware model - byla rozdělena do epizod z nichž první epizoda byla zdarma a ostatní byly placené. Podobný systém se prosadil i u dalších her vydaných společností Apogee, stejně jako později vydané hry Doom, kterou už firma id Software vydala sama.

Hra byla později vydána i pro další platformy - v roce 2001 pro GameBoy Color, v roce 2007 byla většina dílů série zpřístupněna na Steamu. Minulý rok pak byl druhý díl série (Keen Dreams) vydán pro zařízení s Androidem.

Platformy: MS-DOS, GameBoy Color, Android
Rok vydání: 1990
Série: Commander Keen
Žánr: Plošinovka
Hlavní designér: Tom Hall
Rok vydání: 1990

Marek Podsedník (436307)

No comments:

Post a Comment