Saturday, October 5, 2013

The Incredible Machine (TIM)





  Po spuštění této logické hry z roku 1993 na vás vyskočí obrazovka se zeleným pozadím, na němž je předpřipraveno pár objektů přímo na "scéně" , několik dalších v inventáři a k tomu máte zadání, které je povětšinou ve stylu dostaňte něco do určitého místa. Po naaranžování objektů podle vašich představ, spustíte gravitaci a můžete se pokochat následnou souhrou vašeho mechanismu, a nebo v případě neúspěchu, mechanismus předělat a zkusit znovu celé soukolí spustit. Nějak takhle by se ve zkratce dal popsat princip této hry, jednoduchý ale přitom neskutečně promakaný a zábavný.



  V praxi to znamená,  že každá úrovň má jiné zadání, k tomu vždy máte dány objekty k dispozici, aby jste je umístili do hrací plochy. Objektů je neskutečné množství, vedle základních jako jsou části tvořící podlahy, lana spojující různá táhla a koule všeho druhu, zde najdete desítky šílenějších hraček typu křeček v kleci, puška, větrný mlín, kočka, opice na kole atd. Po spuštění gravitace pak věci umístěny volně v ovzduší spadnou, většinou na něco jiného, a tím rozpohybují další objekt a ten další a ten další atd atd. Vaším úkolem je tedy tyto objekty umístit tak, aby jste splnily zadání dané úrovně. Ze začátku je to sranda ale hra samozřejmě postupně zvedá obtížnost.


  Jelikož je vše ve hře postaveno na pohybu, vyniká zde na svoji dobu revoluční fyzikální engine, kdy všechno padá, kutálí se a lítá jak má. Taky není k zahození herní variabilita, kdy k danému cíly jde dojít více cestami. Pokud by však někomu předpřipravené úrovně nestačily, je zde k dispozici tzv. Free form machine, kde máte všechny objekty volně k dispozici a můžete se s nimi neomezeně vyblbnout, dokonce si k tomu můžete nastavit i sílu gravitace a tlak vzduchu.


  O kvalitách hry svědčí i to že vyšlo několik pokračování, které jen vylepšily daný koncept. Poslední z následovníků vyšel poměrně nedávna jako mobilní hra pro iPhone a systém Android. Na závěr zde předkládám jeden videoklip na který sem si během psaní toho článku vzpoměl, mslím že je v něm trochu z ducha The Incredible Machine: (Odkaz TIM naživo)


Platformy: MS-DOS
Rok vydání: 1993
Vydavatel: Sierra Studios
Vývoj: Dynamix
Žánr: Logická / Puzzle

No comments:

Post a Comment