Tuesday, October 1, 2013

Raptor: Call of the Shadows

Cygnus Studios (1994), Raptor: Call of the Shadows (MS-DOS)

Náplň této hry se v jednoduchosti dá shrnout takto: jste hodná raketka, která na své strastiplné cestě má pouze jediný, vskutku honosný úkol - zničit všechny zlé raketky. A nejenom raketky! Zničte vrtulníčky, zničte střílecí věžičky, zničte pozemní základničky. Zničte je všechny, parchanty!

Raptor je typickým představitel tzv. shoot ´em up žánru, kdy letíte ze spodního okraje obrazovky směrem k vrchnímu a snažíte se zneškodnit vše, co vám přijde do cesty, přičemž čím méně utržených ran, tím lépe. Za zničené objekty dostáváte peníze, za něž můžete mezi jednotlivými levely nakupovat štíty, silnější zbraně a v neposlední řadě i životy, které se vám v případě jejich ztráty automaticky neobnovují, a to ani po úspěšném zdolání mise a následné pauze v hangáru. To ostatně poukazuje na poměrně vysokou obtížnost, kdy už na třetí ze čtyř nabízených úrovní může být skutečným problémem i překonání prvního levelu.


O oblíbenosti této hry hovoří i četné porty (Windows - 1999, 2010, IPhone - 2010, Mac - 2010), které navíc díky minimálním změnám v grafice ukázaly, že se ve své době jednalo o skutečně detailně a nadčasově zpracované dílo.

Platformy: MS-DOS, Windows, Linux, Mac OS, iPhone
Rok vydání: 1994
Žánr: akční, shoot ´em up
Hlavní designéři: Rich Fleider, Tim Nevue
Země výroby: USA

No comments:

Post a Comment