Tuesday, October 1, 2013

Formula One Grand Prix

Microprose (1992). World Circuit/Formula One Grand Prix (Atari ST, Amiga, DOS).



Grand Prix 1 je prvním ze čtyř dílů závodní série F1 vznikající  u tehdejšího nezávislého vydavatele her Microprose. Přestože hra vznikla už v roce 1992, tedy mnoho let před vydáním grafických API DirectX či OpenGL a 3D akcelerátorů, obsahuje díky svému proprietárním 3D enginu velmi propracovanou grafiku a slušný fyzikální model.

Celá hra je koncipována jako závodní simulátor série závodů F1. Zde je konkrétně reprezentována sezóna 1991. Hra obsahuje všechny tratě a také napoduje barvy a znaky týmů z tohoto roku. Protože však nebyla oficiálně licencovaná od FIA, obsahuje pouze smyšlená jména týmů a jejich závodníků.

Hráči této hry si na začátku mohou vybrat tým a jezdce, za kterého budou závodit. Samozřejmou je možnost vše přejmenovat podle svého uvážení. Krom toho může některé hráče potěšit i možnost lehkého tuningu auta ve formě výměny některých barev, což se sice novodobým hrám ve stylu NFS Underground nevyrovná, přesto potěší.

Hlavním cílem vývojářů však jistě bylo vytvořit věrohodný a zábavný závodní model. Podle svého subjektivního názoru konstatuji, že se jim práce povedla, jen obtížnost soupeřů byla poněkud vyšší. Stálo mě totiž mnoho dřiny a odříkání, než jsem vyhrál první závod. Možná však bylo důvodem to, že tato hra byla mým vůbec prvním hraním na počítači.

Platformy: Atari ST, Amiga, DOS
Rok vydání: 1992
Série: Grand Prix
Žánr: Závodní simulátor
Hlavní designér: Geoff Crammond
Země původu:  USA

Martin Klvaňa, 395893

No comments:

Post a Comment