Sunday, October 6, 2013

Beneath a Steel Sky - Velký bratr se stěhuje na obrazovky domácích počítačů

Revolution Software (1994). Beneath a Steel Sky. (DOS).

Beneath a Steel Sky (BaSS) je první počítačovou hrou, která čerpá z apokaliptických a dystopických filmů 80. let jako Blade Runner, trilogie Mad Max či snímku 1984 natočeného podle stejnojmenné předlohy G. Orwella. Právě boj proti "Velkému bratrovi" je hlavním tématem BaSS. Při hraní samotném jsem skutečně měl pocit, jako kdybych hrál předchůdce některých moderních her, jmenovitě: System Shock, Bioshock, Mirror's Edge či Deus Ex a Deus Ex: Human Revolution. Zároveň se mi při hraní evokovala vzpomínka na nedávno vysílané anime Psycho-Pass, které toho má s touto adventurou z 90. let překvapivě mnoho společného.

Ale nyní už k příběhu samotnému. Ve hře se, jakožto Robert Foster, snažíte odkrýt roušku tajemství obklopující počítač LINC, který má na starosti správu města Union City. K tomu vám pomůže i váš věrný robotický přítel Joey, který hlavní postavu po většinu hry následuje.

Přijemným zjištěním pro mne při hraní bylo, že mnoho postav, včetně Joeyho, se pohybuje mezi několika obrazovkami v reálném čase. Tento fakt ve mně silně podporoval iluzi žijícího města. Poněkud méně přijemnou zprávou, na kterou jsem při hraní narazil velmi záhy, byla přítomnost smrti. Ano, v této hře můžete zemřít. Tato "feature" není, vzhledem k žánru a datu vydání hry, úplně obvyklá, ale opět je to něco, co přidává hře na autentičnosti a dovoluje hráči lépe se vžít do role Roberta Fostera jakožto obyčejného smrtelníka stojícího proti systému.

BaSS byl v době svého vydání hodnocen mezi 86% - 95%. V roce 1995 vyhrál cenu za nejlepší adventuru a obdržel cenu časopisu PC Gamer za nejlepší dialog.

S herní dobou pohybující se okolo 5 hodin a s přihlédnutím k faktu, že BaSS je k dispozici volně ke stažení na GOG.com, se jedná o vynikající hru nejen pro fanoušky žánru. Společnost Revolution Software zároveň nedávno oznámila svůj záměr začít pracovat na pokračování ihned po dokončení dalšího dílu série Broken Sword. Proto je nejvyšší čas si Beneath a Steel Sky zahrát. A jako vždy...



Platformy: DOS, Amiga, Amiga CD32, iOS, Unix, Microsoft Windows, OS X
Rok vydání: 1994
Žánr: Point-and-Click Adventura
Hlavní designér: Dave Gibbons
Země výroby: Velká Británie

No comments:

Post a Comment