Tuesday, October 1, 2013

Jagged Alliance

Madlab Software (1994), Jagged Alliance (MS-DOS)

Jste tvrdý chlapík, který se neštítí špinavé práce, máte rádi cestování, bioložky s tělesnými proporcemi modelek a k tomu máte soucit s lidmi a chcete světový mír? Pak jste jako stvoření k tomu se přidat k týmu Jagged Alliance.


První díl série tahových strategií od Sir-Techu se sice na první pohled více než podobná klasice žánru X-COMu. Na druhý pohled však odhalíme, že kromě systému strategických map a techniky boje se liší úplně vše. Ať už se jedná o konzistentní (ač jednoduchý) příběh, kdy místo anonymních mimozemšťanů bojujete proti "reálnému" diktátorovi, který týrá nevinné civilisty a hráč tak získává poměrně jasnou motivaci, proč proti němu bojovat. Nebo o samotné prostředí, kde díky průvodci z řad místního obyvatelstva, kterého dostanete na začátku příběhu, se ještě více můžete ponořit do fikčního světa ostrova Metavira.
Čím si mne ovšem Jagged Alliance nejvíce získala, je propracovanost osobností jednotlivých žoldnéřů. Mnohokrát se mi stalo, že jsem některé lokace opakoval několikrát, jenom abych nepřišel o svou oblíbenou postavu. Na konci hry jsem se přistihl při tom, jak skoro víc než radost z vítězství pociťuji smutek, že se se svými přáteli ve zbrani budu muset rozloučit.

Platformy: MS-DOS, Windows
Rok vydání: 1994
Žánr: (Role-Playing) RPG, strategie
Hlavní designéři: Ian Currie, Linda Currie, Shaun Lyng
Země výroby: USA

No comments:

Post a Comment