Sunday, October 6, 2013

Anotace: The Lion King


Virgin Interactive (1994). The Lion King (MS-DOS). Velká Británie


Lví král je jedna z her založených na populární filmové předloze. Zde se jedná o Disneyho stejnojmenný animovaný film. Animátoři Disneyho rovněž kreslili všechny textury i pozadí ke hře. Vzhledem k jeho popularitě a možnosti přitáhnout nové hráče, hra vyšla na všechny myslitelné, masověji rozšířené, platformy tehdejší doby. Graficky se jednotlivé verze příliš neliší, přesto v některých verzích není tak detailní grafika. Z hlediska zvuku je "výše" verze pro MS-DOS a SNES díky možnosti přehrávat digitální zvuk.

Hra sleduje příběhy hlavního protagonisty Simby od jeho dětství až k proměně v dospělého lva, který musí soupeřit se svým zlým strýcem Scarem (Scar). Hra tedy obsahuje dvě podoby Simby, jednu jako lvíče a jednu jako dospělého. Podoba lvíčete může skákat na nepřátele, řvát a kutálet se. Dospělá podoba má silnější řev, ovšem nemůže se kutálet a nepřátele likviduje mácháním tlapy.  V bonusových úrovních také můžeme hrát za Timona a Pumbaa, kdy jen sbíráme brouky.

Grafický HUD je poměrně jednoduchý. Jeden ukazatel ukazuje počet životů, další zdraví a třetí "nabití řevu". Zdraví se může dobíjet pojídáním brouků. Pokud Simba zemře, ukáže se krátká animace s omdlením a otázkou, jestli chceme pokračovat. Díky animaci textur od Disneyho měla na svou dobu dobrou grafickou úroveň. Typické pro "plošinovky" je i zobrazení, kdy vidíme Simbu zboku a obrazovky se posouvají, když se přiblížíme k jejímu okraji. Výjimkou je jeden level, kdy Simba utíká před stádem buvolů a vidíme ho zepředu.

Platformy:  SNESNESGame BoyPC- DOS/WindowsSega Mega Drive/GenesisAmigaMaster System, Game Gear
Rok vydání: 1994
Žánr: Arkáda - plošinová hra
Hlavní designér: Seth Mendelsohn
Země původu: UK

Vojtěch Hejret /// 385018

No comments:

Post a Comment